Hlavní obsah

S koronavirem se budeme potýkat minimálně do Vánoc, myslí si primář

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

V severočeském kraji „oslaví“ prvního března rok s koronavirem. První pacient s koronavirem byl tehdy převezen do pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Tehdy o nemoci nikdo nic moc nevěděl a vše se řešilo takzvaně za chodu. Dnes už nemocnice Chomutov, Děčín, Most, Teplice a Ústí nad Labem sdružené do akciové společnosti Krajské zdravotní dokážou koordinovat mezi sebou intenzivní péči a drží se na 90 procentech obsazenosti.

V severočeském kraji mají zatím kapacity pro nemocné s covid-19. Podle primáře infekčního oddělení se budeme s koronavirem potýkat do VánocVideo: Novinky

 
Článek

Od začátku pandemie prošlo nemocnicemi Krajské zdravotní 5000 pacientů covidových, z nichž zhruba 10 až 15 % byli pacienti, kteří onemocnění podlehli. V současné době se zde starají zhruba o 450 pacientů v rámci Krajské zdravotní, z nichž necelá stovka potřebuje zvýšenou péči, z nichž je zhruba polovina na jednotce intenzivní péče a jeden vyžaduje péči pomocí ECMA.

Není to legrace, zůstaňte doma, prosí sestra z oddělení, kde se léčí „nejhorší” covidoví pacienti

Koronavirus

Přestože zdravotníci už jedou v Krajské zdravotní na doraz, pořád jsou zde schopní přijímat nové pacienty s onemocněním covid-19.

„Dá se říct, že naštěstí, i když nejhorší chvíle byly, tak jsme se drželi zhruba na 90% obloženosti intenzivní péče, takže nám tam zůstávala určitá malá rezerva, takže jsme nemuseli nikdy masivně přikračovat k tomu, že bychom pacienty transportovali,“ svěřil Novinkám Aleš Chodacki, generální ředitel Krajské zdravotní, a.s. a krajský koordinátor pro očkování proti Covid-19 v Ústeckém kraji s tím, že to ani nevidí rádi, protože se pacientům může při transportu přitížit.

„Jsme rádi, že nějakým způsobem koordinujeme péči o covidové pacienty na intenzivních lůžkách tak, aby k tomuhle nedocházelo, i když samozřejmě nemůžu vyloučit, že k takové situaci nedojde,“ dodává a naráží tak na situaci v západních Čechách, kde už nemohou žádné nové pacienty s koronavirem přijímat.

Foto: Novinky

Zdravotníci pracujíci s covidovými pacienty.

Spásou má být očkování

Pacienti s koronavirem přicházejí nejprve na infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, to patří k největším v České republice, má největší jednotku intenzivní péče.

„V loňském roce jsme se starali o 1200 pacientů s covidem. Bylo to nesmírně náročné, záchrany se u našeho příjmu střídaly jedna za druhou. Personál si skutečně sáhl až na dno, ale těší nás, že jsme spoustu lidí vyléčili a vrátili do života. Vedle toho samozřejmě máme smutné příběhy, kdy někteří bohužel zemřeli, je to psychicky pro personál obtížné. Moc se těšíme na to pozitivní, že přijde konec epidemie a víme že to jediné, co epidemii ukončí je očkování,“ říká primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Bouchne to téměř jistě, virus má náskok, říká primář sokolovské nemocnice

Domácí

V severočeském kraji by rádi očkovali, ale stejně jako všude jinde, čekají na vakcíny. Kvůli jejich nedostatku si Dlouhý myslí, že se budeme s koronavirem potýkat minimálně do Vánoc.

„Nás limitují dodávky výrobců vakcín, to je klíčová věc. Kdybychom mohli očkovat tak rychle jako v Izraeli, Británii nebo USA, byli bychom někde úplně jinde. Takto si myslím že se budeme s covidem potýkat minimálně do Vánoc.“

Podle Chodackiho, který je zároveň krajským koordinátorem pro očkování v Ústeckém kraji je znát, že díky očkování se začíná snižovat počet nakažených pracovníků.

Foto: Reuters

Více očkovacích vakcín by podle lékařů pro Čechy byla spása.

„Pokud to porovnáme s obdobím okolo 29. prosince, než přišla první dávka, tak dnes se pohybujeme zhruba na polovině nemocných z personálu. Co se týče domovů a pečovatelských služeb pro seniory, tam máme proočkováno 25 domovů v rámci Ústeckého kraje a pokračujeme dále. Máme pro ně vytvořený mobilní očkovací tým, pokud se domluvíme s ředitelem zařízení, přijede náš mobilní očkovací tým a proočkuje všechny komplet, i personál,“ říká Chodacki.

Reklama

Výběr článků

Načítám