Hlavní obsah

S covidem už opět umírá 10 lidí denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření epidemie koronaviru se se zpožděním začíná promítat i do počtů úmrtí. Po týdnech a měsících, kdy ministerstvo zdravotnictví evidovalo nejvýše jednotky případů denně, se v kolonce úmrtí opět začínají objevovat dvojciferné hodnoty. Jen za minulý týden zemřelo na covid více lidí než za celé září.

Článek

Poslední aktualizovaná data mluví o tom, že minulý týden v pátek zemřelo 10 nakažených. Totéž platí i pro neděli a pro pondělí. Tolik infikovaných za den zemřelo naposledy na konci května.

Jelikož ministerstvo údaje zpětně validuje, nelze vyloučit, že se statistika za jednotlivé dny může ještě drobně měnit, nárůst počtu zemřelých je však evidentní.

Chystá se zpřísnění opatření

Domácí

Letos v dubnu zemřelo v souvislosti s covidem rekordních 6017 osob, v dalších měsících začala čísla razantně klesat a v červenci a srpnu evidovalo ministerstvo „jen” 14, respektive 27 úmrtí souvisejících s covidem.

Relativně nízká byla čísla ještě i v září, kdy zemřelo 44 osob, říjen ale už bude o poznání černější. Během 19 dnů zemřelo 95 lidí, přičemž jen během minulého týdne šlo podle aktuálních dat o 52 osob.

Další nárůst počtu úmrtí lze čekat v následujících týdnech, přichází obvykle se zpožděním po nárůstu nakažených a hospitalizovaných.

V úterý přibylo za den 3246 nových případů, což je nejvyšší údaj od 20. dubna. Momentálně je v nemocnicích s covidem 620 osob, ve vážném stavu vyžadujícím připojení na umělou plicní ventilaci či mimotělní oběh je 102 z nich.

Dušek: Nevěřím, že lidé jsou proti očkování, často jsou jen pohodlní

Domácí

Hlavní ohroženou skupinou jsou podle všeho dál lidé ve vysokém věku s dalšími nemocemi.

„Za celé září bylo zatím nahlášeno 44 úmrtí u pacientů pozitivních na covid-19, zhruba 66 procent byli neočkovaní lidé a 34 procent byli pacienti po dokončeném očkování. Průměrný věk těchto nakažených po dokončeném očkování byl 81 let a šlo o pacienty s řadou vážných chorob, tedy covid sám zde jistě nebyl jedinou nebo základní příčinou úmrtí,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Počty nových případů se postupně promítají i do průměrné týdenní incidence na 100 000 obyvatel, která během jarní vlny epidemie byla klíčovým ukazatelem, od něhož vláda odvíjela restrikce.

Aktuálně je celorepubliková hodnota na 117 případech, ale například v Moravskoslezském kraji se jedná o 196 případů na 100 000 lidí, v Olomouckém je to 178 a v Jihočeském kraji 167 potvrzených případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám