Hlavní obsah

Rusnokovu vládu bychom mohli podpořit, přiznal Hašek

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Nová vláda Jiřího Rusnoka by mohla získat podporu opoziční ČSSD, pokud strana nesežene dost hlasů pro rozpuštění dolní komory. Novinkám to ve středu potvrdil místopředseda ČSSD Michal Hašek. Prioritou jeho strany jsou ale stále předčasné volby. O tématu rozpuštění Sněmovny ve středu odpoledne jednal na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

Hašek nejprve jako ostatní špičky soc. dem. zdůraznil, že prioritou jeho strany jsou předčasné volby.

Pokud ale pravice nepodpoří rozpuštění Sněmovny, na pořad podle Haška přijde právě podpora Rusnokovy vlády.

„Pokud to ODS, TOP 09 a poslanci Karolíny Peake neudělají, měla by ČSSD nově zvážit a formulovat svůj postoj, včetně možnosti podpory kabinetu Jiřího Rusnoka. Je to podle mého názoru pro ČR určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova,“ sdělil Hašek Novinkám.

Jasno bude 17. července

ČSSD se nyní podle svého místopředsedy Zdeňka Škromacha soustředí na vyvolání předčasných voleb pomocí rozpuštění Sněmovny. Poslanci o tomto kroku budou hlasovat 17. července. Pokud nebude dolní komora rozpuštěna, sociální demokracie si nechává otevřená vrátka i pro variantu podpory Rusnokovy vlády. [celá zpráva]

„Určitě jsme hovořili o všech možnostech. Samozřejmě že naše priorita jsou nové volby. O dalších alternativách budeme hovořit za čtrnáct dnů, pokud nebude Sněmovna rozpuštěna,“ řekl Škromach na dotaz Novinek, zda hovořil s prezidentem o Rusnokově vládě.

Cílem sociální demokracie je podle jejího místopředsedy nedopustit návrat pravicových stran do vlády. „Naším cílem je nepřipustit návrat Nečasovy a Schwarzenbergovy vlády v jakékoliv podobě a pro to uděláme maximum,“ poznamenal Škromach, který okomentoval i složení Rusnokovy vlády. „Vnímám to tak, že každá vláda dobrá, pokud není Nečasova,” řekl.

Reklama

Související články

Rusnokova vláda by mohla získat podporu KSČM

Pokud by soc. dem. se svými 54 poslanci a někteří nezařazení hlasovali ve Sněmovně pro důvěru Rusnokově vládě, uspíšilo by se tím rozpuštění Sněmovny a vypsání...

Výběr článků

Načítám