Hlavní obsah

Rusko chce falšovat dějiny. Sněmovna odsoudila návrh uznat okupanty za veterány

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští poslanci odsoudili návrh ruského zákona, který by uznal vojáky účastnící se v roce 1968 okupace Československa za válečné veterány. Rusko má podle poslanců ambice přepisovat a falšovat dějiny. České ministerstvo zahraničí už ruský návrh kritizovalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

„Byla to okupace. Byl to válečný akt a bylo to porušení mezinárodního práva. Je to testovací balonek, kterým si Rusko znovu testuje, kam může dosáhnout území jeho vlivu,” uvedla na plénu poslankyně za ODS Miroslava Němcová.

Z úcty k těm, kteří byli okupací v srpnu 1968 zasaženi, by neměla Sněmovna podle řady poslanců mlčet.

„Ruská zahraniční politika má ambice přepisovat a falšovat dějiny. Ti, kdo sem tehdy vstoupili, byli okupanti, a nikoliv hrdinové a váleční veteráni,” řekl na plénu lídr STAN Vít Rakušan.

Porušení mezinárodního práva

Poslanci po více než dvouhodinové debatě přijali usnesení od lidovců, v němž například konstatují, že okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy byla porušením mezinárodního práva. Zásadně odmítají navrhované zdůvodnění novely, které konstatuje oprávněnost vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa dne 21. srpna 1968 v souvislosti s plněním úkolů při potlačení tzv. pokusu o státní převrat v ČSSR.

Přijetí zákona by podle něj znamenalo vážné porušení smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českem a Ruskem z roku 1993.

Přijali si i usnesení, které navrhovala SPD s tím, že snaha části ruských politiků přiznat status veteránů účastníkům invaze do Československa je odporný pokus legitimizovat okupaci. S přijatými usneseními by měl ruskou stranu seznámit předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

České ministerstvo zahraničí již postup ruských poslanců kritizovalo. Na kobereček si kvůli tomu pozval ruského velvyslance i český prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám