Hlavní obsah

Zeman si zve na kobereček ruského velvyslance. Bude chtít vysvětlit záměnu okupantů za válečné veterány

Novinky, jas

Kvůli zákonu, který by uznal vojáky účastnící se v roce 1968 okupace Československa za válečné veterány, si prezident Miloš Zeman pozval na Hrad ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Normou se hodlají ve středu zabývat i poslanci. Již dříve se proti návrhu ohradilo ministerstvo zahraničí.

Foto: Blahoslav Auředník, Novinky

Člověk si fotografuje tank u Domu módy na Václavském náměstí v srpnu 1968.

Článek

Zákon má být doplněn o doušku o „plnění úkolů při potlačení pokusu o státní převrat a při zabezpečení stabilizace situace v ČSSR po dobu rozsáhlé vojensko-strategické operace vojsky členských států Varšavské smlouvy od 21. srpna do listopadu 1968".

Zeman bude podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka od velvyslance „žádat vysvětlení”. Zmejevskij byl na Hrad pozván na čtvrtek 13. června.

Již tento týden ve středu odpoledne se normou budou zabývat poslanci.

Návrh již dříve odsoudilo ministerstvo zahraničí, které připomnělo, že okupace Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou bylo v rozporu s mezinárodním právem i vůlí československých občanů.

S poukazem na Smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací podepsanou v srpnu 1993 resort připomněl, že obě strany chtěly "skoncovat s totalitní minulostí, spojenou s nepřípustným použitím síly proti Československu v roce 1968 a s dalším neospravedlnitelným setrváváním sovětských vojsk na československém území".

„Předpokládáme, že ruská strana považuje tuto smlouvu za platnou a vyvaruje se kroků, které by její obsah zpochybnily,” uzavřel Černínský palác v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám