Hlavní obsah

Ruská ambasáda má novou adresu. Náměstí Borise Němcova Praha pojmenovala po zavražděném politikovi

– Praha
Novinky, Natálie Lošková, dul

Náměstí před ruským velvyslanectvím v pražské Bubenči nese od čtvrtka jméno zavražděného ruského opozičního politika a aktivisty Borise Němcova. Slavnostního aktu, který připadl na výročí pěti let od Němcovovy vraždy, se zúčastnila i jeho dcera Žanna. Magistrát také přejmenoval prostor promenády za velvyslanectvím podle novinářsky Anny Politkovské, kterou v Moskvě zavraždili v roce 2006.

Přejmenování náměstí po Borisovi NěmcoviVideo: Novinky

 
Článek

Přejmenování ulic podle zavražděných členů ruské opozice schválila rada města v pondělí. Návrh předložil přímo pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Vycházíme z dlouhodobé iniciativy občanů přejmenovat toto náměstí a zároveň jde z mého pohledu o gesto vůči liberální opozici v Rusku. Není důvod, proč by to mělo někomu vadit,“ řekl Novinkám primátor.

Slavnostního odhalení cedule Náměstí Borise Němcova se účastnila také dcera zavražděného politika, Žanna Němcovová. „Je velmi logické, že se toto náměstí objevilo právě před ruskou ambasádou. Lidé to mohou komentovat různě, ale myslím, že ve svých srdcích je pro tento krok každý. V Rusku. A za těmito zdmi také,” ukázala prstem na ruské velvyslanectví.

Foto: Novinky

Primátor Zdeněk Hřib po boku Žanny Němcovové, dcery zavražděného politika

Kromě ambasády se přejmenování náměstí nikoho jiného nedotkne, ruské velvyslanectví je totiž jediným obydleným sídlem na celém náměstí.

Návrhy na jeho přejmenování se objevily už v roce 2016, za touto iniciativou stál současný zastupitel za Prahu 4 Petr Kutílek (Zelení). Ten se čtvrtečního aktu také zúčastnil.

Oproti kontroverzím se sochou maršála Koněva v Dejvicích či návrhu postavení pomníku ruským Vlasovcům v Řeporyjích se k tomuto kroku ruská strana zatím nevyjádřila.

Kritické hlasy však zazněly doma. Návrh prostřednictvím mluvčího hradu Jiřího Ovčáčka odsoudil prezident Miloš Zeman. „Jde jednoznačně o krok politický. Klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a být u toho schován za bukem,“ uvedl. Bývalý český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta pak čin označil za projev rusofobie.

Praha je již čtvrtým městem, které po Němcovovi pojmenovalo část svého veřejného prostoru. Jako první v prosinci 2017 dostala nové jméno část ulice před ruskou ambasádou ve Washingtonu D.C. Ke stejnému kroku později přistoupil i litevský Vilnius a stejnojmenné náměstí má nedaleko ruské ambasády i Kyjev.

Foto: Reuters

Ruský opoziční politik Boris Němcov byl zavražděn před pěti lety v Moskvě

Němcov byl zastřelen 27. února 2015 na mostě v Moskvě nedaleko Kremlu. Za jeho vraždu byla odsouzena skupina Čečenců, objednavatele vražd se však nepodařilo odhalit.

Hned po vraždě se vyrojily spekulace, že za vraždou stojí přímo vedení Kremlu. Sám Němcov měl dva týdny před vraždou v rozhovoru pro ruský server zmínit, že se bojí o svůj život.

Boris Němcov se  v 90. letech. z gubernátora Nižněnovgorodské oblasti vyšplhal až na vicepremiéra Ruska v letech 1997 až 1998 během prezidentství Borise Jelcina. Po nástupu Vladimíra Putina se postupně stal jedním z hlasitých kritiků jeho vlády. Kreml kritizoval například za korupci spojenou s pořádáním zimních olympijských her či za anexi Krymu a rozpoutání konfliktu s Ukrajinou.

Anna Politkovská byla rusko-americká novinářka a hlasitá odpůrkyně prezidenta Putina a ruského postupu během druhé čečenské války. Zavražděna byla 7. října 2006 ve výtahu svého domu v Moskvě

Reklama

Výběr článků

Načítám