Hlavní obsah

Rok od tornáda: Zraněná paní Baťková stále nemá hotovo, ale je ráda, že žije

Mikulčice

Když se loni v Mikulčicích prohnalo tornádo, tak paní Miloslava Baťková prožila nejhorší chvíle svého života. Vítr jí kromě střechy domu také rozbil všechna okna. Sklo letělo na všechny strany a seniorku pořezalo. Skončila v nemocnici, kde jí řekli, že rána na krku ji málem stála život. Bohužel ani rok po neštěstí nemá dům dokončený.

Rok od tornáda: Zraněná paní Baťková stále nemá hotovo, ale je ráda, že žijeVideo: Novinky

 
Článek

Jen nerada na osudný den vzpomíná.

„Do vrchního pokojíku spadl komín, a tím otřesem popraskaly všechny okolní stěny. V obýváku praskla i nosná stěna, všude praskliny. Naštěstí se tohle všechno podařilo spravit. Teď budeme dělat garážové vrata. Na podzim mám slíbenou fasádu, ale všichni toho mají hrozně moc,“ řekla Novinkám Baťková.

Kdybych zůstala v kuchyni, zabilo by mě to, líčí žena řádění tornáda

Domácí

Jizvy po těle

Kromě vzpomínek a nepořádku v domě jí také zůstaly jizvy po těle.

Jak se změnily obce zasažené tornádem před rokem z ptačí perspektivyVideo: Novinky

„Když jsem zjistila, že nefunguje elektrika, běžela jsem se schovat. Jenže jsem běžela přes chodbu s velkými okny, začalo to na mě praskat, povalilo mě to. Nemohla jsem se zvednout, začalo na mě létat sklo ze všech stran. Mám sedm zašitých ran, byla jsem ráda že jsme vůbec stihli přijet do nemocnice. Čekala jsem v osušce na silnici, nikam se nedalo dovolat ani odjet, protože přes silnici byly stromy. Měla jsem poraněný i krk, děkuju Bohu, že vlastně žiju. Na zádech jsem měla centimetrové díry,“ popisuje.

Foto: Novinky

Všechna okna měla paní Baťková rozbitá, už má nová.

Paní Baťková bydlela po katastrofě chvíli u dcery. Vrchní patro domu už je téměř hotové. Funguje kuchyně, už i koupelny, podlahy jsou nové. Spodek domu je stále neobyvatelný a v pokojích jsou stále věci v pytlích. Teď čeká ještě na garážová vrata a další nezbytné dodělávky.

Foto: archiv M. Baťkové

Tornádo se v domě paní Baťkové vyřádilo.

Před bouřkou se schovává v posteli

Když se v pondělí 13. června jižní Moravou opět prohnala bouřka, která v nedalekém Lanžhotě byla vyhodnocena jako menší tornádo, měla Miloslava dle vlastních slov pořádně nahnáno.

V Mikulčicích je po tornádu poškozeno 300 domů

Domácí

„Slyšela jsem ránu, šílenou ránu. Byly tady opřená kolečka, a spadlo to, já jsem měla strach, že nám zase letí pryč střecha. Opravdu se bojím.

Ale s minulým rokem se to nedá srovnat. No já jsem si pak lehla do postele, modlila jsem se, a měla jsem plán, že kdyžtak poběžím na záchod, protože tam je jen jedno malé okénko a dalo by se tam schovat,“ prozradila s hrůzou v hlase Baťková.

Reklama

Výběr článků

Načítám