Hlavní obsah

Roithová na eurokomisařku kandidovat nebude, chce se vrátit do Česka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po týdnech váhání se Zuzana Roithová (KDU-ČSL) nakonec rozhodla neusilovat o post české eurokomisařky. Sdělila to ve středu na tiskovém brífinku a zároveň doporučila jako vhodného kandidáta Petra Blížkovského.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bělobrádek a Zuzana Roithová

Článek

Roithová uvedla, že se rozhodla dostát slibům, které dala rodině, že se po deseti letech v Evropském parlamentu vrátí do České republiky. „Velmi ráda bych ale doporučila vaší vládě, aby se velmi vážně zabývala i jménem Petra Blížkovského,“ prohlásila směrem ke svému stranickému šéfovi Pavlu Bělobrádkovi.

Roithová uvedla, že komisař není politická funkce a neměly by se kvůli němu přetlačovat jednotlivé koaliční strany. Proto navrhla Blížkovského jako nestranického odborníka – nejedná se o oficiálního kandidáta lidovců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bělobrádek není nadšený

Blížkovského, který je vedoucím Ředitelství pro ekonomické a regionální záležitosti Generálního sekretariátu Rady EU, si cení zejména pro jeho zkušenosti z evropských institucí. Kandidát by podle ní měl dobře znát procedury a systém fungování EU. „Bez jakýchkoliv okolků by velmi dobře zastával tuto funkci,“ řekla Roithová o Blížkovském. Ten už jí prý potvrdil, že by funkci eurokomisaře přijal.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek přiznal, že není z rozhodnutí Roithové nadšený, ale respektuje ho a vítá, že přišla s alternativou. „Je to myslím velmi dobré jméno, ale vše bude záležet na dalším vyjednávání. Není to stranický nominant KDU-ČSL, je to odborník, kterého dáváme do jednání,“ prohlásil o Blížkovském, jehož jméno už prý sdělil i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Bělobrádek připustil, že by mohl být ve hře o eurokomisaře i čerstvý europoslanec za lidovce Pavel Svoboda, příliš prý ale nevěří tomu, že by jako nejmenší vládní strana měli šanci uspět s politickým kandidátem.

Reklama

Výběr článků

Načítám