Hlavní obsah

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová, Alžběta Trousilová

Restaurace a bary od středy musí zavřít v osm hodin večer, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Restaurace ani nesmí prodávat ve výdejních okénkách po zavírací době. Dosud mohly mít tyto podniky otevřeno do 22 hodin. Nově se nesmí ani prodávat občerstevní na trzích.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Zkracujeme otevírací dobu restaurací, klubů, barů a podobných zařízení na 20. hodinu, a to včetně restaurací v hotelech,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Blatný.

Od této doby budou muset být uzavřená i výdejní okénka. Z nich pak také nově nebudou moci prodávat provozovatelé alkohol ani během dne. Vláda totiž současně zakázala i konzumaci alkoholu na veřejnosti, a to po celý den.

Do čtvrtého stupně se Česko nevrací

Domácí

Podle Blatného je to reakce na chování restaurací a lidí, kteří po zavírací době restaurací a barů po 22. hodině setrvávali na místě a konzumovali alkohol z výdejových okýnek. Před podniky se hromadili lidé.

„V posledních sedmi až deseti dnech jsme začali opatření ve stupni čtyři brát na lehkou váhu. Příkladem je prodej přes okénka v nočních hodinách nebo přistavování vyhřívaných stanů k okénkům,” řekl ministr Blatný.

Nová pravidla tak podle něj mají za cíl zvýšit pravděpodobnost, že budou opatření dodržována. „Platit budou od středy,“ upřesnil.

Zakázán bude i prodej občerstvení na trzích, protože lidé nedodržovali opatření, že se na trzích nesmí nic konzumovat. Nelze tak například prodávat na vánočních trzích svařák určený k okamžité konzumaci.

Česko zatím do čtyřky nepřejde

Blatný současně vyzval dopravní podniky, aby posílily spoje MHD, aby se v nich lidé nekumulovali, především ve večerních hodinách.

Na druhou stranu ale vláda rozhodla o tom, že Česko bude zatím i nadále ve třetím stupni, a nevrátí se tak do čtvrtého, i když tomu index rizika v rámci protiepidemického systému PES poslední dva dny odpovídá.

Ve čtvrtém stupni musí být plošně zavřené obchody (až na ty se základními potřebami), restaurace i služby.

Hamáček: Zpřísnění teď není na stole. Nemá smysl měnit to po pěti dnech

Domácí

„Když zhodnotíme všechna data a informace, tak zatím nenavrhneme přechod do stupně čtyři, a to i kdyby zítra bylo skóre nad 60. Situaci budeme dále sledovat a monitorovat,“ uvedl po jednání vlády ministr Blatný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám