Hlavní obsah

Za neděli přibylo 4002 nakažených, o 1100 víc než před týdnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku v neděli přibylo přes čtyři tisíce nově nakažených. Po šesti dnech růstu v pondělí kleslo reprodukční číslo. Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je na 75 bodech, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Zpravodajství on-line končíme. Děkujeme za pozornost.

23:10 - Ve Spojených státech zemřelo po nákaze koronavirem již více než půl milionu lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje průběh pandemie. Jedná se o nejvyšší údaj ze všech světových zemí. List The New York Times napsal, že je to více, než kolik Američanů zemřelo v obou světových válkách a ve válce ve Vietnamu dohromady.

18:05 - Maďarský parlament v pondělí schválil prodloužení nouzového stavu o dalších 90 dnů. V zemi tak budou i nadále platit opatření související s pandemií koronaviru.

17:05 - Britský premiér Boris Johnson představil plán uvolnění restrikcí. Bude se odehrávat ve čtyřech fázích s rozestupem pěti týdnů. Jako první se otevřou v březnu školy.

16:53 - Bavorsko upřednostní v očkování proti covidu-19 nejvíce koronavirem postižené okresy, které hraničí s Českou republikou, oznámil bavorský premiér Markus Söder (CSU). Bavorské regiony u hranic s Českem v posledních dnech žádaly více dávek vakcín, aby se jim podařilo šíření infekce zastavit. Bavorská příhraniční ohniska jsou stále častěji spojována s dramatickou epidemickou situací v Česku, které Německo považuje za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

15:59 - Očkování proti covidu-19 patrně výrazně snižuje riziko, že lidé nakažení touto nemocí skončí v nemocnici. Vakcíny firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca se zdají být velice účinné v bránění těžkému průběhu onemocnění. Tyto závěry podle vyplývají z předběžné studie, která vznikla na základě dat z dosavadní očkovací kampaně ve Skotsku.

Přerušme na týden práci. Odbory požadují na Velikonoce tvrdší lockdown

Domácí

10:09 - Na Slovensku zaznamenali 649 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo dalších 72 nakažených. V nemocnicích je 3672 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 299 na JIP a 347 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 292 792 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 6577 lidí. První dávku očkování dostalo 272 341 lidí a druhou 95 291.

9:55 - V Rusku za uplynulých 24 hodin zaznamenali 12 604 nových případů nákazy koronavirem. Z toho 1723 případů zaznamenali v Moskvě. Celkem už v zemi napočítali 4 177 330 případů infekce. Nejméně 83 630 lidí nemoci covid-19 v Rusku podlehlo.

9:49 - V Maďarsku zaznamenali 2623 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 48 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 405 646 lidí a celkem zemřelo 14 347 lidí.

8:18 - V neděli přibylo v Praze 774 případů covidu, což je o dvě třetiny více než před týdnem. Na ARO a JIP ve městě je volných šest procent lůžek.

8:24 - Počet obětí z řad nakažených koronavirem v USA dosáhl 498 883, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse. Obětí z řad nakažených koronavirem je více, než kolik lidí zemřelo dohromady na Alzheimerovu nemoc, mrtvici, chřipku, zápaly plic a chronické plicní choroby. Americký prezident plánuje překročení půlmilionové hranice uctít tichem a zapálením svící v Bílém domě.

8:08 - V neděli přibylo 4002 případů covidu, asi o 1100 víc než před týdnem. Pozitivních bylo 40,6 pct testů. Ve vážném stavu bylo v neděli 1263 pacientů.

7:02 - Reprodukční číslo v ČR po šesti dnech růstu kleslo na 1,16.

Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je k dnešku na 75 bodech.

7:01 - Německo za předchozích 24 hodin zaznamenalo 4369 nových případů nákazy koronavirem, což je zhruba o 60 případů méně než před týdnem. Oznámil to dnes Institut Roberta Kocha (RKI).

Počet úmrtí za předchozí den v souvislosti s nemocí covid-19 klesl na 62, před týdnem činil 116. V pondělí jsou počty diagnostikovaných případů nákazy obvykle nižší kvůli menšímu počtu testů v průběhu neděle, uvedla agentura DPA.

Kumulovaný počet nově nakažených za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel se ve srovnání s nedělí lehce zvýšil, a to z 60,2 na 61. Před čtyřmi týdny ale ukazatel vykazoval takřka dvojnásobnou hodnotu - 111,2.

6:45 - Největší výrobce vakcín na světě, indický Institut sér, vyzval zahraniční země, aby byly trpělivé při čekání na očkovací látky. Uvedl, že mu bylo nařízeno, aby přednostně zásobil Indii. Firma vyrábí v licenci vakcínu od AstraZeneky. Její ředitel neoznámil, kdo mu nařídil, aby šly vakcíny přednostně do Indie.

6:42 - V Německu stoupl počet potvrzených případů nákazy koronavirem za den o 4369 na 2 390 928, uvedl Institut Roberta Kocha. Za den zemřelo dalších 62 nakažených, obětí je už 67 903.

6:40 - Austrálie začala s očkováním svých obyvatel, chce naočkovat čtyři miliony lidí během března.

6:37 - Česká vláda se bude v pondělí zabývat koronavirovou agendou, řešit bude osud soutěže na dodávku antigenních testů pro školáky. Ministři budou pravděpodobně debatovat i o samotném návratu některých školáků do lavic od začátku března. Premiér Andrej Babiš (ANO) znovuotevření škol o víkendu zpochybnil kvůli špatné epidemické situaci.

Dodavatel testů byl vybrán meziresortní komisí pod vedením ministerstva vnitra, Babiš ale následně zakázku i vítěznou firmu zpochybnil. Řekl, že bude požadovat zrušení tendru. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) výběr hájí, konkurenční firmu podle něj komise vyřadila kvůli upozornění BIS. Varuje, že pokud bude soutěž zrušena, do konce února se testy sehnat nepodaří, což by znemožnilo slibovaný návrat školáků.

6:31 - Měření nasycení krve kyslíkem prstními oxymetry je méně přesné u pacientů s tmavší barvou pleti. Na varování amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) upozornila o víkendu stanice CNN. Prstní oxymetry se během epidemie koronaviru staly hojně využívaným nástrojem pro kontrolu stavu pacientů s nemocí covid-19. Vážný stav je indikován poklesem nasycení krve kyslíkem. Varování FDA vychází ze studie publikované v časopise New England Journal of Medicine. Podle poznatků badatelů z Michiganské státní univerzity, kteří zkoumali údaje 10 000 pacientů, prstní oxymetry vykazovaly častěji mylné údaje u černochů v téměř 12 procentech případů, zatímco u bělochů v 3,6 procenta případů. Prstní přístroj také významně méně varoval před nízkými hodnotami u černošských pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám