Hlavní obsah

Česko-čínské centrum na Karlově univerzitě končí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ukončil činnost Česko-čínského centra. To mělo zastřešovat spolupráci univerzity s čínskými akademickými institucemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Článek

„V důsledku negativní publicity, která se na centrum snesla a významně jeho obraz poškodila, mohou zcela nešťastně a nezaslouženě utrpět i aktivity připravované fakultami UK, což považuji za velmi nešťastné a nežádoucí,” okomentoval Zima důvody, které jej ke zrušení centra vedly.

Server Aktuálně nedávno upozornil na to, že konference, které centrum pořádalo, platila čínská ambasáda. Tajemník centra Miloš Balabán, který o financování konferencí nepravdivě informoval, následně rezignoval. Balabán spolu s dalšími dvěma lidmi ke konci ledna odejde i z Fakulty sociálních věd UK.

Pracovník Univerzity Karlovy lhal o česko-čínských konferencích, platila je Čína

Domácí

Zima již dříve označil záležitost za selhání jednotlivce.

„Chci ujistit nejen akademickou ale i širokou veřejnost, že zrušení centra v žádném případě nebude mít žádný dopad na pokračování interního auditu, který aktuálně probíhá, a na další možné kroky vyplývající z jeho závěrů,” dodal rektor.

Rektor Univerzity Karlovy: Smlouvu s Home Credit jsem chtěl vypovědět sám

Domácí

Univerzita v poslední době musela řešit i smlouvu se společností Home Credit ze skupiny PPF, která se na tři roky měla stát hlavním partnerem Univerzity za půl milionu korun ročně. Úvěrová společnost, která intenzivně podniká i v Číně, následně od smlouvy odstoupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám