Hlavní obsah

Home Credit zruší smlouvu s Univerzitou Karlovou

Novinky, ČTK, fš, jas
Aktualizováno

Společnost Home Credit ve čtvrtek oznámila, že odstoupí od partnerské smlouvy s Univerzitou Karlovou. Ta byla uzavřena na tři roky a škole by přinesla 1,5 milionu korun. Proti smlouvě se ohradila filozofická fakulta i další kritici, kteří poukazovali na skutečnost, že škola takovýmto spojením poškozuje své jméno.

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbol Univerzity Karlovy, budova pražského Karolina. Ilustrační foto

Článek

Firma své rozhodnutí zdůvodnila tím, že nechce být dále vtahována do iracionálních debat.

„Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naší spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena,” citovala ČTK mluvčího Home Creditu Milana Tománka.

„Je to jejich rozhodnutí. My jsme to také zvažovali a chtěl jsem od ní také dnes odstoupit. Je to dobré řešení,” reagoval pro Novinky rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Rektor Univerzity Karlovy: Smlouvu s Home Credit jsem chtěl vypovědět sám

Domácí

Home Credit International patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Kritici smlouvy, na jejímž základě by nejstarší česká univerzita získala půl milionu korun ročně a na oplátku by učinila firmu „Hlavním Partnerem Univerzity Karlovy”, poukazovali nejen na výši plnění, které považovali za neúměrně nízké, ale rovněž na skutečnost, že společnost je poskytovatelem nebankovních půjček.

Foto: Novinky

Na filozofické fakultě se v této souvislosti objevily ironické plakáty hlásající, že namísto kreditů budou studenti v rámci výuky získávat Home kredity.

Studenti zahájili sbírku na 1,5 milionu pro UK

Oznámení Home Creditu o zrušení smlouvy přišlo krátce poté, co přišla další vlna kritiky vedení Univerzity Karlovy kvůli tomuto partnerství. Stovky studentů a pracovníků školy vyzvaly rektorát, aby od smlouvy odstoupil a aby se věcí zabýval akademický senát, se kterým to prý předem vůbec nebylo projednáno.

Partnerská smlouva byla navíc podle otevřeného dopisu sinologů z Filozofické fakulty UK uzavřena na částku, která je vzhledem k celkovému rozpočtu UK, jenž čítá několik miliard, naprosto minimální. Nejstarší česká univerzita tak prý prodávala své jméno za „drobné“, lidé se podivovali, proč pouhý milion a půl za tři roky stačil na to, aby se Home Credit stal hlavním partnerem pražské školy.

Filozofická fakulta se ohradila proti spolupráci Univerzity Karlovy s Home Creditem

Domácí

Zastupitel Prahy 5 Adam Rut (Piráti), který je zároveň bývalým a současným studentem UK, navíc vyhlásil na Facebooku pro univerzitu veřejnou sbírku. Chtěl tak shromáždit 1,5 milionu korun, aby partnerství nebylo potřeba.

„Pokud se podaří dát dohromady do 17. listopadu alespoň půl milionu, což je částka, ke které se Home Credit zavázal ročně, začneme vést jednání s univerzitou za účelem vypovězení smlouvy se společností Home Credit s tím, že pokud smlouva bude vypovězena, celou částku nasbíranou na tomto účtu univerzitě darujeme,“ plánoval Rut.

Zatím se do čtvrtečních 14 hodin (kdy se o odstoupení Home Creditu ještě nevědělo) na daném účtu sbírky Milion a půl pro Karlovku shromáždilo přes 82 000 korun.

Anketa

Je 500 tisíc korun ročně dostatečný příspěvek na to, aby firma nejbohatšího Čecha byla hlavním partnerem Karlovy univerzity?
Ano
9,1 %
Ne
90,9 %
Celkem hlasovalo 4856 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám