Hlavní obsah

Filozofická fakulta se ohradila proti spolupráci Univerzity Karlovy s Home Creditem

Novinky, jas
Praha

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) se ve středu ohradila proti partnerství, které univerzita uzavřela se společností Home Credit International patřící do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Univerzita získá na základě smlouvy půl milionu korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Článek

„Udělení exkluzivního označení 'Hlavní Partner Univerzity Karlovy' firmě Home Credit International nepokládáme za vhodné,” konstatoval děkan FF UK Michal Pullmann s poukazem na některé formulace v rámcové smlouvě, které podle fakulty „poškozují veřejný obraz univerzity”.

Pullmann zmínil zejména pasáž, v níž se smluvní partneři „zavazují zdržet… všeho, co by mohlo poškodit (jejich) dobré jméno a pověst“ nebo „negativně ovlivnit jejich spolupráci“.

Fakulta nebyla do přípravy smluv, které se primárně týkají spolupráce matematicko-fyzikální fakulty, Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd a rektorátu UK, zapojena. Ocenila nicméně, že dohoda „vylučuje jakékoliv nároky společnosti ovlivňovat obsah či podobu univerzitního výzkumu, směřování a kvalitu vědy, cíle či záměry ve vědecké politice“.

Dohodou mezi univerzitou a Home Creditem se baví i studenti Filozofické fakulty. Nyní se podle nich místo studijních kreditů, budou sbírat Home kredity.

Foto: Novinky

Smlouva na tři roky

Univerzita uzavřela rámcovou dohodu na tři roky s tím, že na jejím základě získá „finance, které budou využity na rozvoj vědy, mezinárodní spolupráce, spolupráci se zahraničními profesory a vědci, podporu studentských spolků a případné další aktivity”.

V reakci na uzavření smlouvy se členství v Čestné radě absolventů vzdal profesor Jiří Přibáň, který momentálně působí na univerzitě v Cardiffu. Podle Přibáně pozbývá jeho alma mater tímto partnerstvím morální kredit.

UK je nejstarší česká univerzita, na níž studuje 50 000 studentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám