Hlavní obsah

Reformy se obává 70 procent lidí, ukázal průzkum STEM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Změn, které v souvislosti s reformou veřejných financí prosadila vláda Mirka Topolánka (ODS) a které budou platit od 1. ledna, se obává 70 procent lidí. Strach mají především z toho, že se zhorší jejich životní úroveň. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu agentury STEM pro Českou televizi.

Článek

"Nepodařilo se asi vysvětlit záměry a cíle reforem těm lidem se středoškolským nebo základním vzděláním. Já si myslím, že tady vláda možná něco zanedbala," řekl ČT ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Obavy rostou s věkem. Nejvíce se bojí lidé nad 60 let, a to 88 procent z nich. Mezi lidmi ve věku do 29 let je to jen 48 procent. Podle specialisty na výzkum chování spotřebitele Ivana Tomka bude mít zřejmě část lidí pocit, že změny nejsou koncepční a že jsou upraveny tak, aby někomu vyhovovali a jinému nikoli.

Češi podle STEM nevěří ani tomu, že reforma pomůže ozdravit veřejné finance. Největšími skeptiky jsou znovu starší a také méně vzdělaní lidé, uvedla ČT.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Balík reformních změn znamená mimo jiné to, že lidé začnou od ledna platit poplatky u lékařů. S tím podle STEM nesouhlasí tři čtvrtiny veřejnosti.

Reforma také snižuje daně firmám a pro zaměstnance zavádí rovnou daň z tzv. superhrubé mzdy. Podstatnou část reformního balíku představují úpravy v sociální oblasti.

Podle opozice je reforma špatná a zhorší životní úroveň většiny obyvatel. Poslanci ČSSD na ni proto podali stížnost k Ústavnímu soudu.

Anketa

Obáváte se dopadů reformy veřejných financí?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám