Hlavní obsah

Reforma důchodů neprošla, opozice v Senátu ji smetla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční část Senátu ve středu zamítla reformu důchodů. Ta měla zavést důchodové spoření v soukromých penzijních fondech, upravovat doplňkové penzijní spoření nebo dorovnávat nižší slovenské penze. Senát hlasy opozice smetl všechny tři části reformy, ta tak míří zpět do Sněmovny, kde senátní veto mohou poslanci přehlasovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu. Ilustrační foto

Článek

Podle znění novely by lidé odváděli část příspěvků, které nyní platí státu na průběžné financování penzí, do soukromých fondů. To by však podle kritiků mohlo ohrozit vyplácení důchodů.

Spoření ve fondech by mělo tvořit druhý pilíř důchodového systému, který má fungovat od roku 2013. Lidé mladší 35 let se budou moci rozhodnout, zda z pojistného odváděného státu vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné, což je podle kritiků v rozporu s ústavním pořádkem.

Podle Kalouska se zapojí 2,5 miliónu lidí

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) očekává, že se do druhého pilíře zapojí až polovina ekonomicky aktivního obyvatelstva, tedy asi 2,5 miliónu lidí. Podle průzkumu agentury STEM/MARK to chce udělat přibližně 27 procent Čechů ve věku od 15 do 59 let.

Výpadek peněz v průběžném penzijním systému, který opozice odhaduje až na 30 miliard korun ročně, chce vláda zacelit zvýšením spodní sazby daně z přidané hodnoty, což Senát odmítl už minulý týden. Na konci srpna na důchodovém účtu chybělo 27,2 miliardy korun, za rok to bylo o 6,3 miliardy korun více.

Zákon o důchodovém spoření je prvním ze tří zákonů vládní důchodové reformy, k nimž patří ještě zákon o doplňkovém penzijním spoření, tedy o třetím pilíři důchodového systému, a soubor dvou tuctů navazujících novel souvisejících zákonů.

Senát odmítl i doplňkové spoření

Součástí vládní reformy důchodů je i doplňkové penzijní spoření. To Senát ve středu rovněž odmítl.

Doplňkové penzijní spoření by mělo být podle představ vlády pouze zdrojem doplňkových příjmů. Zákon počítá s tím, že maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se zvýší až na 2760 korun ze současných 1800 korun za rok. Dosáhne na ně ten, kdo si bude spořit tisícikorunu měsíčně.

Třetí část rovněž neprošla

Třetí část důchodové reformy tvoří dva tucty novel, které souvisejí s penzijním spořením v soukromých fondech.

Jedna z novel počítá s tím, že stát už nebude dorovnávat nižší slovenské penze novým českým důchodcům, kteří v době společného státu pracovali pro slovenské podniky či na Slovensku. Ti, kteří dorovnání penze už mají, o ně ale nepřijdou. Novely se nyní vracejí do sněmovny, kde vládní koalice může Senát přehlasovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám