Hlavní obsah

Recesisté vytrolili voliče a oslabili Babiše, dostanou přes milion korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurovolby ukázaly, že k úspěchu může stačit i dobře zvolený název. Úspěch hnutí ANO, vytrollíme europarlament, kandidujícího pod číslem šest, je toho důkazem. Hnutí v eurovolbách porazilo mnohá zavedená politická uskupení.

Foto: Profimedia.cz

Lídryně hnutí ANO, vytrollíme europarlament Lucie Schejbalová v Show Jana Krause v roce 2017

Článek

Zisk recesistů, kteří dostali 37 046 hlasů, a umístili se tak v první desítce nejúspěšnějších kandidujících subjektů, zaskočil i je samotné. Byť negativně, jak tvrdí, protože chtěli v europarlamentu osm křesel.

Tváří hnutí je jednatřicetiletá youtuberka Lucie Schejbalová alias Sejroška - Šimering expert.

To se jim sice nepodařilo, hnutí však díky úspěchu získá 1 111 380 korun za příspěvky, které získají všechny strany, jejichž zisk překročí jednoprocentní hranici. Za každý hlas straně náleží 30 korun.

Mnohé voliče dost možná zmátla podobnost názvu. „Spousta lidí nám psala, co je to zač, to druhé ANO. Takže nějaký dopad byl,” uvedl Babiš v reakci na dotaz Práva, zda si voliči mohli obě hnutí splést.

Třetí kvalita potravin

Hnutí mělo originální předvolební program: Zavedení dotací na okurkový salát a každoroční zvýšení minimální mzdy na trojnásobek té průměrné. Slibuje také moře pro Česko a zavedení třetí kvality potravin pro Slovensko a Maďarsko.

Každý občan si pak bude moci vybrat, jestli bude používat letní či zimní čas, nebo dokonce čas jiného časového pásma.

Jak připomínali diskutéři na sociálních sítích, recesisté dali podobností názvu s vítězným hnutí ANO radu roztříštěné opozici, jak oslabit vítězné hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám