Hlavní obsah

Recepty předků ženou lidi do lesů pro medvědí česnek

Právo, Milan Vojtek

Zdravá výživa a návrat ke starým receptům vyhnaly na jaře lidi do lesů na medvědí česnek. Sbírají jej ve velkém, nicméně lesům to nijak neškodí.

Foto: Profimedia.cz

Medvědí česnek

Článek

„Ještě jsem se nesetkal s případem, že by sběrači medvědího česneku natropili v přírodě nějakou škodu. Snad jen kdyby na něj šli s kosou, vypadalo by to hloupě,“ řekl Právu Jiří Matuška z mikulovské Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

„Před patnácti dvaceti lety nebyl o medvědí česnek takový zájem, jako je teď,“ dodal. Bylina má stejné vlastnosti jako kuchyňský česnek, ale bez jednoho vedlejšího účinku.

Využít lze listy i stonek

„Chutná a voní jako česnek, ale po jeho konzumaci nejste po česneku cítit,“ vysvětlil Václav Petrásek z Bořetic. Připomíná, že návštěvou v lese lze ušetřit za nákup drahého, často z Číny pocházejícího česneku v supermarketech.

„Chuť medvědího, neboli lesního česneku je jemná a pikantní. Využít lze listy i se stonkem a cibulky,“ dodal.

Jméno dostal zásluhou obliby u medvědů. Ti se po probuzení ze zimního spánku s oblibou vydávají na porosty divokého česneku, jenž jim po konzumaci pročistí útroby.

Pro zájemce o kuchyňské využití je nutné dodat, že efekt má rostlina především v syrovém stavu, sušením své vlastnosti ztrácí. Medvědí česnek se v lidovém léčitelství doporučuje na snížení krevního tlaku či proti chřipce.

O medvědím česneku se dozvíte i ve videu na Stream.cz - mrkněte na díl Tisíce lidí zajímá... o medvědím česneku, kde roste, zpracování, na co se používá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám