Hlavní obsah

Rathovy likvidační výhrůžky připomínají Gottwaldovu rétoriku, řekl Sobotka

• Aktualizováno
Novinky, jim, jov

Razantní výroky středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) vyvolaly neméně tvrdou odezvu ze strany předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS). Rathovy hrozby propuštěním ředitelů zdravotních pojišťoven, kteří by požadovali po jeho krajských nemocnicích pokuty za nevybírání poplatků, označil Sobotka za "likvidační výhrůžky“, jež připomínají rétoriku Klementa Gottwalda.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda Senátu Přemysl Sobotka

Článek

Média ve středu zveřejnila vzkaz hejtmana ředitelům zdravotních pojišťoven, že pokud dají pěti středočeským krajským nemocnicím pokuty za nevybírání regulačních poplatků, v případě vítězství ČSSD ve sněmovních volbách přijdou o místo.

"Výroky pana Ratha připomínají rétoriku Klementa Gottwalda a komunistické ‚Kdo nejde s námi, jde proti nám a musí být zlikvidován‘,“ kontroval předseda senátu.

Sobotka byl donucen k "ostrému protestu“ proto, že proplácení poplatků v krajských nemocnicích pokládá stejně jako řada jeho stranických kolegů za obcházení zákona. "David Rath nabádá k porušování platných zákonů a vyhrožuje likvidací těm, kteří se zákony řídí a dodržují je,“ uvedl Sobotka s tím, že tyto postupy jsou v rozporu s demokratickými zásadami.

„Mě nepřekvapuje, že pan předseda Senátu už začíná být mentálně úplně mimo,“ reagoval Rath. „Když hovoří o nějakém nátlaku, tak tím přeci je to, že si ministryně zdravotnictví pozve představitele nezávislých, apolitických zdravotních pojišťoven a nutí je, aby pokutovaly kraje,“ doplnil Rath s tím, že by se měl Sobotka „nad sebou hluboce zamyslet“.

Rath připomněl dopady 25. února 1948, naznačil Sobotka

"Je příznačné, že pan hejtman Rath si ke svým likvidačním výhrůžkám a otevřené podpoře porušování zákonů demokratického státu vybral dnešní den, 25. únor, kdy si připomínáme výročí komunistického puče a počátek nesvobody v této zemi,“ uzavřel Sobotka. 

Sociální demokracie vyhrála v loni slibem proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví volby ve všech krajích vyjma hlavního města Prahy. Kraje nyní ve svých nemocnicích různou formou poplatky proplácejí, což pobouřilo soukromý sektor kvůli snížení konkurenceschopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám