Hlavní obsah

Ratha jsem před Bradáčovou nevarovala, hájí se ministryně spravedlnosti

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová přiznala, že před loňskými krajskými volbami varovala exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) před údajně připravovanou diskreditační akcí proti sociální demokracii. Rezolutně ale odmítla, že by se její výstraha týkala pozdější šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové. Její varování prý bylo obecné. David Rath trvá na tom, že Benešová výslovně zmínila jméno Bradáčové.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová

Článek

Rath u soudu v úterý v reakci na jeden z policejních odposlechů hovořil o diskreditační akci, na níž se údajně měla podílet policie a jako "výrazný subjekt" také Bradáčová. Náznaky prý ukazovaly na to, že "na některé lidi z ČSSD bylo cosi připravováno ve spolupráci s policií". O věci ho prý zpravila Benešová.

"Pan Rath je v postavení obžalovaného, může lhát, může se hájit, jak chce, může si i vymýšlet. Já si nevzpomínám, že bych mu konkretizovala jméno Bradáčová. V té době jsem byla advokátkou, ani jsem neměla možnost nějaké důvěrné informace získávat, takže vylučuju, že bych to takhle formulovala," nechala se dnes slyšet tehdejší členka ČSSD Benešová.

Před volbami se vždycky soustřeďovali na sociální demokracii
Marie Benešová, ministryně v demisi

Podle ministryně se s Rathem bavili jen v obecné rovině o možném nebezpečí.

"A to, že před volbami se vždycky soustřeďovali na sociální demokracii, je známé od Kubiceho zprávy," uvedla Benešová, která prý Ratha varovala, že se určitě něco semele, takže je nutná maximální obezřetnost. "To byly vysloveně zákulisní informace, co se nám různě donášely, a nebylo to nic z prostředí státního zastupitelství ani policie," řekla o svých zdrojích.

Vazby na Paroubka

Pan Rath kamarádí s panem (expremiérem Jiřím) Paroubkem. Je známo, že pan Paroubek mě hodně nenávidí, a asi ví proč, takže třeba to je nějaká hra, jak mi ublížit, nic víc," vysvětluje si Benešová možnou motivaci Ratha k výrokům o Bradáčové.

Rath ale trvá na svém a tvrdí, že mu Benešová o hrozbě a Bradáčové řekla na okresní konferenci ČSSD v Kladně, kde byl jako host. Seděli vedle sebe, a když si povídali, přišla podle něj řeč na to, že dostala zprávy o chystané provokaci na vybrané členy strany "organizované z policejních a prokurátorských kruhů". Rath to dnes řekl po soudním jednání v jeho kauze.

Foto: ČTK

David Rath se po několikatýdenní přestávce objevil opět u soudu, tentokrát bez pout.

"Zmínila tehdy ústeckou prokurátorku, paní Bradáčovou, že ta v tom měla podle ní hrát aktivní roli," dodal. Neměl prý důvod o tom pochybovat, protože Benešová byla dříve Nejvyšší státní zástupkyní a je významnou členkou ČSSD.

Rath: Jméno Bradáčové padlo

O varování říkal prý dalším spolustraníkům, což podle něj potvrzují odposlechy.

"Nevím, koho by to mělo poškodit. Já jsem přesvědčen, že to jméno (Bradáčové) padlo z jejích úst, protože ona tehdy pracovala pro kolegyni hejtmanku (Janu) Vaňhovou v Ústeckém kraji, a taky řekla, ať si dám pozor, byť nejsem z Ústeckého kraje," uvedl Rath. Údajná provokace se ho podle něj měla týkat proto, že byl prý kontroverzní a nepohodlný coby opoziční politik.

Bradáčová byla v době zatčení Ratha náměstkyní krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, které původně jeho kauzu dozorovalo před přesunutím případu středočeskému žalobci. O dva měsíce později se stala vrchní státní zástupkyní v Praze. Rath s tvrzením o Bradáčové přišel již v minulosti. Žalobkyně se k tomu nechtěla vyjadřovat, protože jí to prý nepřísluší a považuje to za součást obhajoby obžalovaného.

Před soudem ve středu také mluvila další obžalovaná v Rathově kauze, podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová, která uvedla, že částí zisku z opravy zámku v Buštěhradu chtěla přispět na krajské volby 2012. Řekla to prý tehdejší člence krajského výboru ČSSD a ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové, která je rovněž v případu obžalovaná z korupce.

Obžaloba Ratha viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 miliónů korun, za což mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám