Hlavní obsah

Část zisku jsem chtěla dát na volby, řekla Salačová v kauze Rath

• Aktualizováno

Podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová, obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD), ve středu soudu řekla, že částí zisku z opravy zámku v Buštěhradu chtěla přispět na krajské volby 2012. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nemá informace o tom, že by Salačová někdy straně darovala peníze. Mohla by tak učinit jen písemnou smlouvou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednatelka jedné ze stavebních firem Ivana Salačová přichází k soudu.

Článek

Vyjádření Salačové přišlo jako komentář k policejním odposlechům, které v případu přehrává Krajský soud v Praze. Uvedla, že nešlo o jasně stanovenou částku. "Zmínila jsem se, že se vzdám části zisku, aby měli něco na volby, ale neznamenalo to, že budu přispívat na volby nějakou částkou předem určenou," prohlásila Salačová, o níž Rath již dříve hovořil jako o člověku, který se mohl zapojit do shánění peněz na kampaň.

Nemyslela jsem přímo ČSSD, vysvětlovala Salačová

Salačová ale po svém komentáři před soudem novinářům svá slova upřesnila a uvedla, že nemyslela dar přímo pro ČSSD.

"Jen jsem řekla, že bych se klidně vzdala části zisku a že bych to dala na volby. Neřekla jsem konkrétně jaké straně," dodala. Dar prý s nikým nekonzultovala, ani ji o něj nikdo nežádal. Peníze prý nakonec žádné straně nedala.

Salačová také uvedla, že částem odposlechů, které jsou lépe slyšitelné, nemusí nezasvěcený člověk rozumět, a pokusila se je vysvětlit. Rath si ve středu stejně jako v úterý, kdy soud odposlechy začal přehrávat, stěžoval na zhoršenou kvalitu záznamu a nesrozumitelnost.

Benešová prý Ratha varovala jen v obecné rovině

V úterý v reakci na jeden z nich řekl, že ho tehdejší členka ČSSD Benešová v souvislosti krajskými volbami varovala před údajně chystanou diskreditační akcí proti ČSSD.

Benešová to ve středu potvrdila, varování však podle ní bylo obecné a netýkalo se pozdější šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové. Za Rathovými slovy prý může být snaha ministryni ublížit.

Nesrozumitelná tabulka

Ve středu přehrávaný záznam se týkal schůzky Salačové s další obžalovanou, Kateřinou Pancovou, v její ředitelské kanceláři v kladenské nemocnici v prosinci 2011. "Byla jsem na návštěvě u paní doktorky, ukázala mi tabulku, která byla nesrozumitelná," řekla podnikatelka. V dokumentu prý byl rozpočet na opravu Buštěhradu.

Salačová soudu také zmínila, že podepsala smlouvu s firmou Konstruktiva Branko. "Ze zisku se máme dělit 70 na 30, byla to gentlemanská dohoda," dodala. Manažer firmy Pavel Držďanský je také mezi obžalovanými.

Odposlechům není rozumět, namítali Rath s Kottem

V dalších záznamech bylo například slyšet, jak Pancová rozebírá se svým přítelem Petrem Kottem, který s ní a Rathem patří v kauze mezi hlavní obžalované, například postupy týkající se nákupu akcií a zlata. S jiným člověkem se také bavila o provozu nemocnice. Pancová soudu řekla, že se jednalo o standardní poradu s náměstkem nemocnice. Bavili se podle ní o stavebních pracích placených z dotací Evropské unie. "Byla to provozní porada, které jsme měli téměř obden," dodala.

Rath s Kottem soudu opakovaně namítali, že odposlechům není rozumět. Rath také uvedl, že některé nahrávky neodpovídají jejich přepisu, který současně s poslechem může číst. "Ačkoliv v přepisu se zmiňuje mé jméno, nic takového nezaznělo," dodal. Řekl také, že témata, o kterých se lidé na záznamech baví, nemusela nic znamenat. "Jedna věc je, jestli se někdo s někým sejde a povídá se. Nemusí to odpovídat realitě, tedy jak se to promítlo ve skutečnosti. Já říkám, že nepromítlo," řekl exposlanec.

Žalobce Petr Jirát považuje policejní odposlechy za hlavní důkaz a je přesvědčen o jejich významu. Podle něj je vše důležité srozumitelné a také přepisy odpovídají nahrávkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám