Hlavní obsah

Rath se distancuje od své bývalé poradkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouholetá spolupracovnice ministra zdravotnictví Davida Ratha Eva Klimovičová rezignovala 25. listopadu na post poradkyně na ministerstvu. Odstoupila poté, co ji Česká televize inofrmovala o šotu, ve kterém měla Klimovičová požádat zástupce farmaceutické firmy až o tři milióny korun, pokud bude jeho společnosti umožněno inzerovat v časopise České lékařské komory (ČLK). Rath s jednáním Klimovičové nesouhlasí a ukončil s ní spolupráci.

Článek

Klimovičová spolupracovala s Rathem v ČLK, jejímž byl současný ministr dlouholetým prezidentem. Klimovičová je sekretářkou vědecké rady ČLK a má tak na starosti vydávání časopisu komory Tempus Medicorum.

"Kdybyste mně podpořili ten Tempus, na tom má Rath zájem, na podpoře Tempusu, mezi čtyřma očima... Kdybyste investovali 2,5 až tři milióny do časopisu, on řekne: 'Ať si požádají o schůzku'," řekla na videozáznamu pořízeném skrytou kamerou Klimovičová.

"Rath považuje podezření, jež padá na Klimovičovou, za závažné a do objasnění pravdivosti informací ukončuje ministerstvo zdravotnictví s Klimovičovou spolupráci v její pozici poradce ministra zdravotnictví," uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Klimovičová odstoupila již v pátek

Klimovičová po seznámení se s nahrávkou se rozhodla rezignovat na funkci poradkyně ministra Ratha. Tvrdí ale, že nahrávka je účelově sestříhaná a že se "bude bránit". 

Schůzka se zástupcem farmaceutické firmy se podle ČT uskutečnila před jednáním kategorizační komise, která vydává doporučení, jaké léky mají hradit pojišťovny. Členem komise byl v té době i tehdejší šéf ČLK Rath.

Farmaceutické firmy by mohly chtít, aby členové kategorizační komise doporučovali právě jejich léky. Přes inzerci v časopise Tempus Medicorum by si farmaceutické společnosti teoreticky Ratha naklonily. Rath jako člen kategorizační komise tak mohl být více nakoněn zařadit lék mezi hrazené z veřejného pojištění.  

Klimovičová: Je to msta na Ratha

Klimovičová tvrdí, že v těchto případech s farmaceutickými lobbisty mluvila tak, aby si potvrdila, že chtějí zkorumpovat Ratha a také ji.

Rath řekl, že se nenechal farmaceutickými firmami nijak ovlivňovat. "Nevěřím tomu, že by paní doktorka Klimovičová toto činila, a pokud ano, vyvodil bych z toho rázné závěry," uvedl. Bývalá Rathova poradkyně řekla, že Rath nemá s případem nic společného. "Je to msta namířená na pana ministra skrze mě."

Anketa

Má podle vás ministr zdravotnictví David Rath politickou odpovědnost za problémy jeho bývalé poradkyně Klimovičové?
ano
86,4 %
ne
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3523 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám