Hlavní obsah

Rath: Privatizace 90. let je oproti reformě penzí dětské cvičení na spartakiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od středečního rána se přou poslanci na mimořádné schůzi Sněmovny před prvním čtením důchodové reformy, která má mladší generaci částečně oprostit od průběžného důchodového systému a navést ji do soukromého spoření. Opozice návrh zarputile kritizuje, například podle Davida Ratha (ČSSD) hrozí mnohem větší tunelování než za kupónové privatizace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) ve Sněmovně kritizuje reformu penzí.

Článek

„Já doufám, že vznikne První Kalouskův penzijní fond šťastného stáří, kam budeme moct svěřit své peníze a peníze ze státního rozpočtu, abychom doufali a věřili, že je za 30 let někdo nestačí rozkrást,“ prohlásil středočeský hejtman a poslanec Rath. „Proti tomu vypadá kuponová privatizace jako dětské cvičení na spartakiádě,“ dodal.

Premiér Petr Nečas (ODS) i jeho kolegové z vlády reformu naopak hájili. Politická reprezentace, která není schopna říct, že generace dnešních čtyřicátníků bude v důchodu ohrožena chudobou, je podle premiéra zbabělou reprezentací. „Tato vláda nechce být ani nezodpovědná, ani zbabělá,“ prohlásil Nečas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Kritikou nešetřil ani jeho stranický předseda Bohuslav Sobotka. Mimo jiné prohlásil, že vládní návrh není důchodovou reformou, ale jen se tak tváří. Vláda podle něj spíše myslí na nové podnikatelské příležitosti pro soukromé firmy, které budou fondy spravovat. Odsoudil i to, že vláda chce financovat důchodovou reformu zvýšením sazby daně z přidané hodnoty. „Ty daně zaplatí všichni,“ varoval.

Podle Sobotky se spoření v důchodových fondech vyplatí jen bohatým lidem s příjmem vyšším než dvojnásobek průměrného platu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (VV) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na středečním jednání Sněmovny

Nečas se v poledne sešel spolu s ministry financí a práce kvůli reformám s představiteli ČSSD. Jednání zkrachovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám