Hlavní obsah

Rath odmítá zaplatit pokutu za to, že označil Kalouska za opilého

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec David Rath (ČSSD) dosud nezaplatil desetitisícovou pokutu, kterou mu v únoru vyměřil sněmovní mandátový a imunitní výbor za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterého nařkl z opilství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Právu nezaplacení potvrdil člen výboru Jan Vidím (ODS). „Vůbec si s tím nevíme rady, asi bude muset zasáhnout finanční úřad,“ řekl Právu Vidím s tím, že poslanci se dosud s takovou situací nesetkali. Hejtman Rath není v zaměstnaneckém poměru, je voleným politikem, a to jak v kraji, tak ve Sněmovně, takže není možné mu sumu jen tak z platu strhnout.

Véčkařka Jana Drastichová, která minulý týden dostala pokutu 10 tisíc za manipulaci s hlasovacími kartami Víta Bárty a Radka Johna, už podle Vidíma zaplatila.

Dosud nezaplacenou pokutu vysvětlil Rath Právu tím, že si zprvu myslel, že mu peníze byly strženy z platu. Rozhodnutí, kam má pokutu složit, prý nedostal, a proto se obrátil na šéfku komory Miroslavu Němcovou (ODS).

Rathovi právníci zpracovávají žalobu

„Odpověděla mi jakýmsi dopisem, že rozhodnutí bylo, jak se o mém případu hlasovalo. Jestli paní Němcová ty peníze shání, tak jí přinesu deset tisíc a dám jí je u stolku,“ řekl Právu a dodal: „I ta nejmenší vesnice ví, že když někomu uloží pokutu, tak musí napsat rozhodnutí, kde uvede, za co mu to ukládá, kdy to je splatné a na jaký účet. Nic takového jsem nedostal. Paní Němcová tedy vede Sněmovnu hůř než starosta nejmenší obec v ČR.“

Na dotaz, zda spíš pokutu zaplatit nechce, odpověděl: „Vůbec ne. Mí právníci dokonce zpracovávají žalobu. O pokutu se budu soudit, protože jde podle mě o porušení ústavy ze strany Sněmovny a o zvůli vládní většiny k poslancům.“

Rath tvrdí, že chtěl písemné rozhodnutí použít jako důkaz v rámci soudního státní, proto Němcovou kontaktoval.

Podle Němcové neexistuje lhůta, do kdy má Rath pokutu zaplatit. „Nemám žádný nástroj, jak ho tlačit. Je panem poslancem a pan poslanec má vědět, že má pokutu okamžitě zaplatit, je-li mu udělena,“ řekla Právu s tím, že Drastichová, která je ve Sněmovně mnohem kratší dobu, svou povinnost hned splnila.

Němcová: Nezaplacení by byla urážka Sněmovny

Předsedkyně Sněmovny dodala, že pokud by Rath pokutu nezaplatil, bude hledat jiné cesty, jak ho k tomu donutit. „Například další projednání mandátovému a imunitnímu výboru za další urážku Sněmovny, neboť ta mu vyměřila 10 tisíc korun pokuty. A tím, že ji nezaplatí, je to urážka Sněmovny a jejího rozhodnutí a může mu být dána pokuta další,“ dodala Němcová.

Podle předsedy imunitního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) je na Němcové, aby jednala. „Byla to právě předsedkyně komory, která kolegovi Rathovi rozhodnutí o udělení pokuty podepsala a adresovala,“ řekl Právu.

Rathův případ tak ale naznačuje slabinu, kterou pokutování poslanců a senátorů má. Podle poslanců patrně neexistuje síla, která by z potrestaného zákonodárce v případě, že se vzepře, pokutu vymohla.

Rath se od samého počátku disciplinárního řízení bránil přijetí trestu, proti pokutě se odvolal k celé Sněmovně, která ale rozhodnutí výboru potvrdila. Poslanec se hájil, že pouze vyřkl svůj lékařský odhad na adresu Kalouska. Rozhodnutí označil za facku svobodě slova.

Reklama

Související články

Rath znovu útočil na Kalouska kvůli alkoholu

Zatímco měla Sněmovna jednat o novele silničního zákona, která mimo jiné řešila i způsob trestání alkoholu za volantem, sociálně demokratický rétor David Rath...

Výběr článků

Načítám