Hlavní obsah

Rath: neuspěje-li kandidát ČSSD, navrhnu podpořit Kocába

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebník a bývalý politik Michael Kocáb má v senátních volbách šanci získat podporu od soc. dem. V Praze 1, kde kandiduje za zelené, se přitom dá očekávat, že do druhého kola neprojde soc. dem. kandidátka, archeoložka Blanka Haindlová.

Článek

Sympatiemi ke Kocábovi se netají místopředseda poslanců ČSSD David Rath. „Pokud by naše kandidátka nepostoupila do druhého kola, tak v každém případě bych osobně doporučoval vedení sociální demokracie jasně podpořit Michala Kocába,“ řekl v pondělí Právu.

Kocába podle svých slov osobně zná a v minulosti s ním měl velmi dobré vztahy. „Jako člověka mám Michala Kocába rád, vážím si ho za to, co v minulosti udělal. Třeba jak se osobně nasadil do odsunu sovětské armády,“ poznamenal Rath.

Kocábova kandidatura je nicméně podle něho potvrzením, že „Strana zelených v podstatě se skutečně stává něčím jako Unie svobody nebo ODA, tedy takovou stranou politicky těžko uchopitelnou“. Kocábovi se podle svých slov trochu diví.

V Praze 1 se schyluje k jednomu z nejzajímavějších střetů podzemních senátních voleb. Za lidovce jde do souboje ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze Pavel Klener. ODS nasadila ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze.

Bendl: půjdou zelení za Paroubkem?

Na možnou podporu mezi soc. dem. a zelenými v senátních volbách upozornil místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl. „Pro mě bude zajímavé sledovat, zda Kocáb požádá o podporu Paroubka,“ řekl Právu a dodal: „Každý kandidát, jakmile chce kandidovat, nemůže říkat jenom: jsem tady sám za sebe. V našem politickém systému bude muset hledat partnery. Pro mě bude zajímavé, kdo pro něj ten partner bude.“

Podle Bendla je nicméně v Senátu dobrý každý protikomunistický hlas. První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém na Kocábovu adresu v narážce na někdejší hudebníkovo angažmá coby federálního poslance, poznamenal: „Dvakrát nevstoupíš do jedné řeky.“

Lidovci Klenerovi věří

Kocáb se minulý týden vyjádřil, že si váží Klenera. Ten mu to oplatil: „To je vzájemné. Každý soupeř je těžký. On má zase jiné cíle, než mám já, jak jsem zaznamenal z jeho interview,“ uvedl pro Právo. Oba se znají osobně.

Místopředseda lidovců Marian Hošek, který vede KDU-ČSL v Praze, se neobává, že by Kocáb mohl jejich kandidáta zastínit. „Pan profesor má dobré východisko a myslím, že osloví mladší i starší generaci,“ řekl Právu Hošek.

Schwarz doufá ve věcnou kampaň. „Já nepovažuji nikoho za konkurenta. Já považuji všechny za rovné, že máme všichni stejné šance,“ poznamenal na dotaz Práva.

Mezi kandidáty v Praze 1 je mimo jiné také lékař a vydavatel Martin Jan Stránský (za Věci veřejné), šéf strany Právo a Spravedlnost Petr Bahník, zřejmě za US-DEU bude svůj post obhajovat Martin Mejstřík. První kolo voleb se koná 17. a 18. října. Druhé pak o týden později.

Reklama

Výběr článků

Načítám