Hlavní obsah

Rath nazval ve Sněmovně Nečase masovým vrahem

Novinky, jas
Praha

Poslanci se v pátek chystají schvalovat klíčové vládní reformy. Na pořadu schůze mají plánované změny DPH či změny v podpoře stavebního spoření. Než se poslanci dostali k hlasování, rozpoutala se obšírná diskuse, v níž opozice obviňovala vládu z nekompetentnosti, zatímco premiér Petr Nečas (ODS) práci kabinetu obhajoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

Poslanec ČSSD David Rath neváhal premiéra Nečase připodobnit k masovému vrahovi. "Vy jste jako masový vrah, který říká, že je velký humanista a neublížil by mouše," dodal na premiérovu obhajobu reformního úsilí vlády.

Předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta naopak středočeskému hejtmanovi připomněl jeho pracovnu za deset miliónů korun a vinil ho z nedemokratických postupů na hejtmanství.

Jako o extrémním experimentu hovořil o reformách v jednom ze svých pátečních vystoupení šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jeho strana je v případě úspěchu v příštích volbách "připravena chyby korigovat". "Vaše reformy nejsou z reálného světa," lál před poslanci Sobotka.

Kalousek opravil Sobotku

Zatímco Sobotka hovořil o snaze vlády zavést rovnou daň, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jej opravil, že žádná rovná daň zavedena nebude.

V příštím roce se nižší sazba daně má podle reformy zvednout z 10 na 14 procent a základní zůstane na 20 procentech. V roce 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Kalousek připomněl, že dokud budou existovat daňové výjimky, o rovné sazbě daně nemůže být řeč a opozice tímto termínem mystifikuje.

Další ze schvalovaných matérií má být omezení podpory u stavebního spoření, které již jednou prošlo, avšak Ústavní soud ji s ohledem, že nebyla dodržena procedura schvalování. Stejně by se měli poslanci vrátit i k úsporným opatřením v sociální oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám