Hlavní obsah

Rath a Šnajdr změnili nedělní debatu na přestřelku o zdravotnictví

Slovní přestřelky mezi Davidem Rathem (ČSSD) podporovaným Soňou Markovou (KSČM) na straně jedné a ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou a jejím náměstkem Markem Šnajdrem (ODS) na straně druhé, naplnily nedělní debatu v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Levice žádá více peněz, přestože je krize a zdravotnictví letos dostává více peněz a příští rok a má mít stejný rozpočet kolem 260 miliard.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Článek

Levicoví hejtmani a Lékařské komora kritizují, že Janotovy balíčky zavlékají krizi do zdravotnictví. Nicméně to ministerstvo zdravotnictví odmítá. Náměstek Šnajdr zdůraznil, že rozpočet na zdravotnictví trvale narůstá a na příští rok se počítá se stejným množstvím peněz jako letos.

S grafem v ruce tak odvracel Rathovo tvrzení, že příjmy zdravotnictví snížila už Topolánkova vláda a pokračuje v tom nyní i Fischerova vláda. Hejtmani dnes většinou z řad ČSSD společně s Rathem žádají více peněz, aby mohli oddlužit nemocnice. Ministryně Jurásková se však podivila, proč nezačali s oddlužováním už letos, když příjmy zdravotnických zařízení letos oproti loňsku vzrostly o osm procent.

Levice chce více peněz na zdravotnictví

Zástupci levice také kritizovali redistribuci prostředků v souvislosti s úhradovou vyhláškou, která ubrala některým segmentům zdravotnictví peníze. Jurásková však tvrdí, že toto přerozdělování narovnává minulé nespravedlnosti a chce zabránit neodůvodněnému růstu výdajů. Šnajdr také odmítl Rathův recept spočívající v opětovném zadlužování pojišťoven.

"Lhát se nemá pane bakaláři," poznamenal jízlivě Rath s tím, že to byla vláda ČSSD, která oddlužila zdravotnické pojišťovny. Jedním z možných zdrojů dalších financí je zrušení zastropování zdravotního pojištění, které šetří peníze vrstvám obyvatel s vyšším příjmem. 

Nicméně oba tábory se neumějí shodnout, kolik peněz by zrušení stropu přineslo. Ministryně uvedla, že by to byla částka kolem tří miliard. Marková naopak prohlásila, že podle komunistů by to bylo osm až devět miliard. Nicméně ve zdravotnictví chybí podle odhadů kolem dvaceti miliard.

Šnajdr: Více peněz doprovází vyšší spoluúčast

Rath také upozornil, že na české zdravotnictví se vynakládá 7 % HDP, zatímco jiné evropské země, včetně chudšího Portugalska, vydávají na zdravotnictví více. Šnajdr však Ratha upozornil, že vyšší podíly na HDP jsou v Evropě doprovázeny vyšší spoluúčastí pacientů.

Oba tábory se tak nakonec shodli víceméně jen na tom, že ve zdravotnictví jsou rezervy v tom, že se prostředky vynakládají neúčelně. Ve zdravotnictví existuje i rozsáhlá korupce a podvody.

Reklama

Výběr článků

Načítám