Hlavní obsah

Ráno jen pár hloučků, večer dav 40 tisíc lidí: Časosběrné video z oslav na Národní třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Časosběrné video, které Novinky pořídily z jedné z budov na pražské Národní třídě, zachycuje ve zrychlené formě průběh nedělních oslav 30 let svobody.

Časoběrné video z Národní třídy Video: Novinky

 
Článek

Brzy ráno se na místě, kde 17. listopadu 1989 došlo k brutálnímu zákroku pořádkových sil proti demonstrantům, pohybovalo jen pár lidí. Ještě za tmy před sedmou ráno, kdy tu bylo slabých dvacet lidí, sem zamířil premiér Andrej Babiš s dalšími ministry za ANO. Na adresu svých odpůrců řekl, že žijí ve lži.

Babiš: Lidé žijí ve lži, pracuju pro jejich lepší život

Domácí

Během dopoledne se tu začali objevovat další politici, některé přítomní lidé vítali, jiné vypískali.

Pískání si při uctění památky sametové revoluce vyslechl i předseda ČSSD Jan Hamáček

Domácí

V průběhu odpoledne se Národní třída zcela zaplnila a dav lidí se přeléval i do okolních ulic. Příliv lidí začal již po 14:30 pochodem kopírujícím pochod demonstrantů v listopadu 1989 z Albertova na Národní třídu. „Odhadované počty účastníků na dnešním pochodu z Albertova jsou 8000 až 10 000, počet účastníků v ulici Národní až 40 000,” oznámila policie před 18:30. Ve stejnou dobu bylo podle policistů také 35 000 až 40 000 lidí na Václavském náměstí.

Nedalo se projít

Národní třídou se odpoledne kvůli velkému množství lidí téměř nedalo procházet. Dav se rozlil i do okolních uliček a průchodů. Nejvíc lidí se shromažďovalo u místa někdejšího policejního zásahu, kde je pamětní deska, a kolem hořely tisíce svíček. Kolem 16:00 se část lidí začala z Národní přesouvat na Václavské náměstí na koncert.

Vlevo Letná letos v červnu, vpravo 16. listopadu 2019

Vysoká účast lidí byla v Praze i v sobotu na demonstraci spolku Milion chvilek proti premiérovi Babišovi. Podle pořadatelů protestu přišlo na Letenskou pláň až 300 000 lidí. Policie po skončení akce odhadla počet účastníků na asi 250 000 a podle dat operátora T-Mobile přišlo na Letnou zhruba 257 000 lidí. [celá zpráva]

Časosběrné video zachycující demonstraci na LetnéVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Letná dala Babišovi ultimátum do konce roku

Pod heslem Letná 2 – znovu za demokracii se v sobotu odpoledne na Letenské pláni v Praze konala další demonstrace, kterou pořádal spolek Milion chvilek....

Výběr článků

Načítám