Hlavní obsah

Letná dala Babišovi ultimátum do konce roku

– Praha • Aktualizováno

Pod heslem Letná 2 – znovu za demokracii se v sobotu odpoledne na Letenské pláni v Praze konala další demonstrace, kterou pořádal spolek Milion chvilek. Demonstranti vyslovili své požadavky směřující vůči premiérovi Andreji Babišovi. Na jejich splnění mu dali čas do konce roku, jinak znovu vyjdou do ulic.

Záznam: Demonstrace na LetnéVideo: Novinky.cz/ ČTK/ Milion chvilek, .

 
Článek

Vlevo Letná letos v červnu, vpravo aktuální situace

Na akci se sešlo podle organizátorů 250 až 300 tisíc demonstrantů, policejní odhady jsou střídmější – hovoří o „250 000 protestujících“. Síla demonstrace byla zhruba stejná jako v červnu, kdy se na Letné konala první takto velká akce.

Minář k Babišovi: Čtyři červené čáry, jinak půjdeme do ulic!

Domácí

Spolek Milion chvilek dal premiérovi ultimátum do 31. prosince, aby odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a zbavil se Agrofertu, nebo aby odstoupil. V opačném případě svolá spolek další demonstrace, během kterých prý budou „daleko kreativnější“.

Akci jsme sledovali v on-line reportáži:

16:21 - „Před 30 lety jsem cinkal klíči, tak jsem musel přijít i dnes,“ prohlásil na pražské Letné jeden z demonstrantů.

Anketa mezi demonstranty na pražské LetnéVideo: Novinky

16:05 - Lidé na závěr demonstrace zazpívali státní hymnu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Demonstranti se začali rozcházet z pražské Letné po 16. hodině.

16:02 - Mluvčí spolku Benjamin Roll uvedl, že podle odhadů organizátorů přišlo na demonstraci na 300 tisíc lidí.

15:57 - Minář k závěru demonstrace shrnul požadavky, které na demonstraci zazněly. „Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou a nestraší a nejsou ve střetu zájmů,” zmínil.

15:52 - Na demonstraci zní píseň Modlitba pro Martu, kterou z pódia zpívá nevidomá dívka Nicol z jihočeské obce Kovářov.

15:41 - Po Hutkově vystoupení na pódiu společně přišly známé osobnosti s poselstvím pro demokracii, mezi nimi herec Jan Potměšil, slalomář Vavřinec Hradílek či zpěvák Dan Bárta. „Braňte instituce, sami se neochrání,“ prohlásil. Bývala předsedkyně Helena Illnerová vyzvala lidi, aby uvažovali samostatně. „Dívejte se cizím lidem do očí a nebojte se s nimi prohodit pár slov,” vyzvala herečka Bára Hrzánová.

Mezi dalšími herci, kteří na pódiu promluvili byli například Daniela Kolářová, Ivan Trojan, Marta Issová či Aňa Geislerová. „Aktivně se zapojujte do politických i nepolitických organizací, se kterými sdílíte pohled na věc,” vyzvala. „Na Letné to začalo, doufám, že na Letné to neskončí,” zmínil pak herec a mim Bolek Polívka.

15:31 - Na pódiu zazpíval hudebník a skladatel Jaroslav Hutka. Stejně jako před 30 lety zazpíval svou píseň Náměšť. Místo jedné skladby nakonec zahrál dvě, a to na přání účastníků.

15:25 - Jménem spolku Milion chvilek a demonstrujících, kteří vyslovili souhlas, zveřejnil výzvu k opozičním parlamentním stranám. Vyzval je, aby se otevřely lidem, aby do roka přišly se srozumitelnou vizí a aby vyřešily problém oslabených voličských hlasů z důvodu roztříštěné opozice. „Otevřete se lidem, řekněte jasně, koho hledáte a jak se k vám lidé mají přidat,” zaznělo.

15:20 - Po vystoupení starostky obce Škvorce Martiny Vodičkové uvedl Minář to, že na obecní úrovni se politika zlepšuje. Vyzval demonstrující, aby zvážili vstup do politiky. „Potřebujeme váš čas, vaši energii a vaše úsilí,“ uvedl s tím, aby si vybrali politické strany jim blízké.

15:15 - Babiš uvedl, že se k demonstrantům vyjádří v nedělním projevu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu.

Demonstrace na Letné? Babiš chystá na neděli překvapení

Domácí

15:09 - Na Letenské pláni se podle odhadu policie sešlo více než 200 000 lidí. Další lidé na akci ještě přicházejí, sdělila policie před 15:00. Podle organizátorů dorazilo tolik lidí jako při minulém protestu, kdy bylo účastníků zhruba 250 000.

15:08 - Na pódiu mluví Jana Filipová, která zažalovala Andreje Babiše za prohlášení o zaplacených demonstrantech a soud. Soud nepravomocně rozhodl o omluvě, premiér se proti verdiktu odvolal.

15:05 - Premiér Andrej Babiš na demonstraci reagoval slovy, že lidé mají svobodu, což před 30 lety chtěli. „Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce,” prohlásil Babiš.

14:57 - Na pódium přišli umělci, kteří přednášejí slam poetry.

14:55 - Organizátoři přinesli krátké prohlášení v angličtině, němčině a francouzštině adresované Evropě a lidem v zahraničí.

14:45 - Minář uvedl, že pokud Babiš neodstoupí do 31. prosince, neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu, zveřejní v úterý 7. ledna termíny dalších protestů. „Budou mít zase o něco kreativnější podobu,“ dodal.

Minář k Babišovi: Čtyři červené čáry, jinak půjdeme do ulic!

Domácí

14:40 - Minář zdůraznil, že spolek Milion chvilek plánuje zorganizovat další protesty, pokud by premiérův střet zájmů vážně poškodil Českou republiku, pokud by se politici pokusili ovládnout veřejnoprávní média nebo pokud by prezident premiérovi udělil milost. „V tuto chvíli jsou tu čtyři červené čáry: justice, média, střet zájmů a abolice,“ zmínil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář při projevu 16. listopadu 2019 na Letné.

14:47 - Na Letné bylo půl hodiny po začátku demonstrace podle odhadů policie kolem 200 tisíc lidí. Žádné mimořádné události v souvislosti s protestem nebyly hlášeny. Právu to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policie čísla potvrdila také na Twitteru.

14:35 - Na pódiu mluví předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář. „Věříme, že na naši výzvu odpovíte, jinak si lidé řeknou, že jste bábovka,” uvedl k premiérovi Andreji Babišovi. Lidé nato začali skandovat: „Je to srab.”

14:32 - Podle prvních odhadů je účast menší, než tomu bylo v létě, jde ale o shromáždění desítek tisíc lidí.

14:30 - Zatímco při minulém protestu na Letné v červnu doprava v okolí kolabovala, tentokrát metro nápor zvládalo. Ve špičce jezdily vlakové soupravy každou 1,5 minutu.

14:27 - „Opravdu nejsme Pražská kavárna,“ zdůraznil z pódia předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec.

Lidé ve stanici Vltavská směřují na LetnouVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

14:25 - Demonstrace se účastní i Miroslav Kalousek. Na Twitteru zveřejnil fotografii z místa

14:22 - Na pódiu hovoří biskup Václav Malý, který moderoval demonstraci na Letné v roce 1989

14:16 - „Neprotestujeme proti výsledku voleb, protestejume proti zneužívání moci těch, kteří volby vyhráli,“ uvedl Roll. Lidé po jeho proslovu začali skandovat: „Už jsme tady.”

14:14 - Demonstrující drželi minutu ticha za lidi žijící v nesvobodných zemích a bojující za svobodu.

14:12 - Jako první na pódiu se ujal slova místopředseda a mluvčí spolku Milion chvilek Benjanim Roll. „Vítejte na plné Letné,” přivítal demonstrující.

14:06 - Účastníci demonstrace mají transparenty s různými hesly. Od obecných výzev ke slušnosti a úctě k demokracii po slogany typu: „Vyvlastnit Agrofert” či „Bureši, blíží se zapamatovatelné datum 1/1/2020. Odstup, nebo zemři!”

14:01 - Organizátoři pouštějí sestřih archivních záznamů z listopadu 1989. Zní hlasy Václava Havla a dalších aktérů sametové revoluce.

14:00 - Demonstrace na Letné odstartovala.

13:50 - Před pódiem jsou už shromážděny tisíce lidí. Z reproduktorů poslouchají úryvky z Čapkových Hovorů s TGM v podání Radovana Lukavského.

Foto: Petr Horník, Právo

V Praze na Letné se scházejí spousty lidí.

13:17 - Organizátoři demonstrace se na poslední chvíli snaží s pomocí lopat odstranit louže, které na pláni zbyly po nedávných intenzivních deštích. 

13:10 - V okolních ulicích se připravují na demonstraci policisté. „Desítky policistů budou v průběhu celé demonstrace dohlížet na bezpečnost všech účastníků a plynulost silničního provozu,” uvedla pražská policie na Twitteru.

12:51 - Z dalších částí republiky se na demonstraci vypravily speciální autobusy. Například z Náchoda se do Prahy zvláštním autobusem vypravilo přes 50 lidí, další autobus dopoledne vyjel z Trutnova, či z Chrudimi.

Foto: Petr Horník, Právo

Na demonstraci na Letné přicházejí první lidé

12:45 - Z Českých Budějovic vyrazila dopoledne zvláštním vlakem do Prahy více než stovka lidí. Jedná se o jediný speciální železniční spoj, který dnes do hlavního města kvůli této akci vyjel. Souprava měla tři vagony a cestující zabrali všechna místa k sezení, někteří stáli i v uličkách.

Lidé míří na demonstraci na Letné od stanice metra HradčanskáVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

12:43 - Na Letenskou pláň přijelo několik traktorů členů Asociace soukromého zemědělství. Předseda asociace Jaroslav Šebek na místě řekl, že sedláci chtějí oslavit svátek pádu bývalého režimu v roce 1989, ale že také na předchozí demonstraci v červnu dali slib, že se vrátí, pokud se v zemi nic nezmění.

Foto: Petr Horník, Právo

Na letnou se sjíždějí také traktory soukromých zemědělců

12:42 - Na Letnou přicházejí první hloučky demonstrantů, lidé si tam prohlížejí výstavy o sametové revoluci. Zdravotníci přistavili záchranářský kamion.

Foto: Právo

Na demonstraci na Letné začali první lidé přicházet už v poledne.

Okolí Letné už dopoledne zaplnily státní vlajky. Vyvěsili je nejen organizátoři, ale spontánně i lidé v okolí z oken bytů. Objevily se rovněž transparenty s protikomunistickými hesly. KSČM toleruje ve Sněmovně vládu Andreje Babiše (ANO). Na trasách příchodu na místo akce visí trikolory. Na připravené pódium na místě protestu pověsili organizátoři vlajku a také nápis "Chceme zdravou demokracii!".

Foto: Novinky

Demonstrace na Letné by podle organizátorů měla navázat na letní protest, při kterém se na Letné sešlo přes 200 tisíc lidí. Jednalo se o nejmasovější demonstraci po roce 1989. Již před tím lidé opakovaně protestovali v Praze i v řadě dalších měst.

Foto: Novinky

Organizátoři očekávají účastníky z více než 1000 obcí. Demonstraci podpoří také sedláci, kteří přijedou do Prahy na traktorech. Na protestu vystoupí například biskup Václav Malý, signatářka Charty 77 Dana Němcová či Jana Filipová, která Babiše žalovala kvůli výroku o placených demonstrantech. Soud nepravomocně rozhodl o omluvě, premiér se proti verdiktu odvolal.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lidem, kteří se na Letnou chystají, organizátoři doporučili vyrazit pěšky, případně využít MHD, jejíž kapacita bude v případě potřeby posílena. Oproti letnímu protestu byl zdvojnásoben počet LED panelů, aby přehled o dění na pódiu měli i demonstranti, kteří si minule stěžovali, že na okrajích pláně špatně viděli a slyšeli.

Foto: Novinky

Minář: Jestli je Babiš chlap, ať ukáže národu, že se nebojí, a vyvrátí naše argumenty

Domácí

„Buď k určitému datu vyřeší svůj střet zájmů, zbaví se Agrofertu včetně médií a odvolá Marii Benešovou z funkce ministryně spravedlnosti, anebo ať odstoupí z premiérské funkce,” formuloval v tomto týdnu požadavky demonstrantů předseda spolku Mikuláš Minář.

Pokud premiér nezareaguje, hodlá Milion chvilek uspořádat další protestní akce.

Foto: Novinky

Pódium připravené pro řečníky

Babiš protest nechápe

Babiš organizátorům vzkázal, že jejich protest nechápe, neboť k jeho záštitě podle něj používají „naprosto nepravdivé důvody”. Premiér předloni převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle kritiků se ale od Agrofertu, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Demonstraci na Letné nechápu, prohlásil Babiš

Domácí

Zástupci spolku své záměry a výzvy předestřeli v týdnu i zástupcům sněmovních opozičních stran, jejichž hlasy jsou podle Milionu chvilek rozptýleny a při volbách jich řada propadne.

Reklama

Související články

Klaus ostře zaútočil na Milion chvilek

Bývalý prezident Václav Klaus ostře zaútočil na sdružení Milion chvilek pro demokracii, které chystá na sobotu 16. listopadu další obří demonstraci na pražské...

Výběr článků

Načítám