Hlavní obsah

Rampula v čele vrchních zástupců v Praze skončil

Právo, Novinky, jfk, jim
Praha
Aktualizováno

Vlastimil Rampula už nebude řídit pražské Vrchní státní zastupitelství. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pátek oznámil, že jej zbavuje funkce na základě návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a následného správního řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula přišel o funkci.

Článek

Šéf justice vyhověl Zemanovi, kterému vadila liknavost pražských žalobců při objasňování závažných kauz. Pospíšil uvedl, že Rampula v rozporu se zákonem nevyužíval svých možností, aby žalobce vedl k objasnění těžkých případů.

Zároveň ale podle Pospíšila experti rozhodli, že Rampula přesáhl své pravomoci, když v kauze IPB „ingeroval“ (zasahoval, vměšoval se - pozn. red.) do řízení bez důkladné znalosti spisu a nařídil žalobkyni, aby si vzala po vynesení rozsudku zákonnou lhůtu na odvolání. K tomu posléze již nedošlo.

Pospíšil odmítl předjímat, kdo Rampulu ve funkci nahradí, údajně se zatím nediskutuje o žádném konkrétním jménu. Shodnout by se na něm ale měl se Zemanem, poznamenal Pospíšil.

Bude Rampulova nástupce vybírat kmotr Jurečka? ptá se Dienstbier

Stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier Rampulovo odvolání uvítal, ale hned vyjádřil obavy o jeho nástupce. Odkázal při tom na zvěsti z médií, podle nichž Pospíšil nabídl post Anně Maříkové z Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever, přičemž si měl vymínit i vliv na jmenování náměstků VSZ.

„Ministr Pospíšil je dlouhodobě spojován s tzv. plzeňským kmotrem ODS Romanem Jurečkou. Pokud by se jednání ministra Pospíšila potvrdilo, nahrálo by v poslední době zmiňovaným spekulacím, že Rampulův nástupce by měl pocházet právě ze západu Čech a měl by mít dobré vztahy s panem Jurečkou. Připomínám, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přiznal společnou schůzku s ministrem Pospíšilem i Romanem Jurečkou před svým jmenováním do funkce NSZ,“ konstatoval Dienstbier.

Pokud se podezření potvrdí, měl by podle Dienstbiera Pospíšil rezignovat na funkci ministra kvůli zasahování do nezávislosti státního zastupitelství a dalšího ohrožení důvěry v českou justici.

Odvolat Rampulu nebylo snadné

Prověřování návrhu Pavla Zemana na Rampulovo odvolání skončilo v půli července. Správní řízení vedli tři úředníci justičního odboru v čele s náměstkem Filipem Melzerem.

Zeman navrhl Pospíšilovi odvolání Rampuly už v březnu, ale Pospíšil konečný verdikt odkládal a tvrdil, že na základě vlastního rozhodnutí šéfa vrchního zastupitelství odvolat nemůže. Nejprve chtěl vydat prohlášení do konce května, poté hovořil o termínu v půli června, správní řízení však skončilo teprve před týdnem. V tomto týdnu ovšem chtěl Rampula ještě do svého spisu vnést nové důkazy a svědectví.

Šéf žalobců si ve svém návrhu na odvolání Rampuly stěžoval zejména na plýtvání úřadu pod jeho vedením a nedostatečnou snahu dotáhnout do konce kauzy nejzávažnější hospodářské a finanční kriminality.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám