Hlavní obsah

Šéf žalobců navrhl odvolání pražského vrchního státního zástupce Rampuly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ve středu obrátil na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) s návrhem na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Uvedla to mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula

Článek

Zemana podle ní k jeho kroku vedla zjištění o "závažných porušeních povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce".

Ministr Pospíšil k tomu Právu řekl, že důvody od Zemana ještě neslyšel, ale na základě jeho návrhu prý zahájí správní řízení.

„To bude trvat několik týdnů, abychom se drželi judikatury soudů v případech dřívějších odvolání vrchního státního zástupce v Olomouci (Ivo Ištvana) a krajského v Ústí (Jana Jakovce). Věc posoudíme na základě argumentů dodaných doktorem Zemanem. Bude to běh na dlouhou trať a více to zatím nebudu komentovat,“ uvedl ministr.

Sám Zeman ve středu Právu řekl, že seznal hned tři důvody pro první variantu. „První pochybení se týká oblasti mezinárodních styků, další systémových vad v řízení tamního odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, zejména při zajišťování dozoru závažných hospodářských kauz a třetí je nehospodárné nakládání s finančními prostředky,“ nastínil své důvody Zeman.

Zeman letos ve funkci nahradil Renatu Veseckou, s jejíž prací nebyla vláda spokojena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám