Hlavní obsah

Radost i zklamání: Senioři se po dvou měsících mohli shledat s blízkými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Negativní test na covid-19 starý maximálně 48 hodin nebo osvědčení, že v posledních třech měsících prodělal koronavirus. Tím se musí od soboty prokázat návštěvník, který zamíří do domova seniorů (DS) v Česku.

Foto: David Taneček, ČTK

Po téměř dvou měsících se mohli senioři z domova seniorů U Biřičky v Hradci Králové 5. prosince 2020 opět shledat se svými blízkými. .

Článek

Další možnost je nechat se otestovat před vstupem přímo v zařízeních. Domovy ale upozorňují, že v mnoha případech na to nemají kapacity. Podle zpravodajů Práva je zájem o návštěvy o tomto víkendu malý.

Potvrzují to i třinecké domovy pro seniory. V Sosně se přihlásilo zatím několik lidí na sobotu i na neděli, v Nýdku evidují pro oba dny pět zájemců. Zatím nejvíc zájemců mají v Domově se zvláštním režimem Sosna, kde v pátek po poledni věděli o návštěvnách u třinácti klientů.

K seniorům jen s testem, rychlé ale chybějí

Domácí

Test za 350 korun

„Testovat příchozí ale určitě nebudeme, nemám na to personál,“ řekl Právu Pavel Pezda, ředitel Sociálních služeb města Třince, pod které oba domovy spadají.

Pro zájemce, kteří chtějí navštívit své blízké v sociálních zařízeních, uvolní Moravskoslezský kraj testovací kapacity na antigenní testy. Získat ho budou moci za poplatek 350 korun ve všech krajem zřizovaných nemocnicích kromě Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Návštěvníci Domova seniorů v Trutnově se musí nejprve telefonicky objednat. „Uděláme jim u nás případně PCR nebo antigenní test s výsledkem do deseti minut. Testovacích sad máme dostatek. Testy bude dělat náš personál,“ přiblížil ředitel domova Miloš Soukup.

Kdo test či potvrzení mít nebude, toho dovnitř nepustíme. Testovat na místě nebudeme, nemáme na to kapacity.

Možnost si od pátečního rána telefonicky rezervovat návštěvu využilo v Trutnově během dopoledne jedenáct lidí. Operátorky na čtyřech telefonních linkách fungují 24 hodin denně.

Menší zájem o návštěvy překvapil pracovníky Domova pro seniory Háje v Praze 11. „Není velký,“ potvrdila Právu ředitelka Dagmar Zavadilová.

Před vstupem do budovy vyrostl stan, kde se bude testovat. O víkendu vypomohou medici, v týdnu se zapojí i zdravotníci zařízení. Návštěva trvá 60 minut včetně testování. Za klientem můžou dorazit maximálně dva hosté.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Paní Miroslava Samšiňáková navštívila po dvou měsících svou tetu 5. prosince 2020 v domově pro seniory v Liberci Františkově.

Jelikož Domov pro seniory Háje 14 dní nehlásí žádný případ covidu, mohou rodinní příslušníci i na pokoj. Jinak je na setkání vyčleněna malá místnost, která je podle Zavadilové vybavena jako starší obýváček. Nezbytné pro návštěvu jsou rukavice, respirátor, plášť, tzv. andělíček, návleky na botách. Rezervaci má zatím na starosti sociální pracovnice, od středy bude spuštěn online režim.

Patnáct návštěv denně

„Vzhledem k příznivému vývoji umožníme i propustky na Vánoce. Po návratu bude klient otestován,“ doplnila.

V Domově pro seniory Bor na Tachovsku, který má 15 klientů, se počítá v sobotu s návštěvou dvou lidí. „Nemáme personální kapacity na to, abychom hned teď o víkendu testovali. Sestry se musí věnovat klientům. Bylo to všechno hrozně narychlo. Víme ale, že si například dcera naší klientky test udělá jako samoplátce a v sobotu přijde,“ řekla ředitelka Marie Macošková.

Do covidem zasaženého domova v Poděbradech dorazili vojáci

Koronavirus

„Rezervační systém máme o víkendu plně obsazený. V sobotu přijde patnáct návštěv a v neděli stejně. Na víc nemáme kapacitu,“ sdělila Právu Eva Bartošová z Domu pro seniory v Lukově na Zlínsku. V tomto sociálním zařízení se zaměstnanci starají o přibližně dvě stě seniorů. Testovat budou návštěvníky i přímo ve svém zařízení.

Lidé, kteří se v sobotu po dlouhé době mohou opět přijít podívat za svými blízkými do českobudějovického Domu pro seniory Máj, se musí registrovat pomocí formuláře na internetových stránkách zařízení. K pátečnímu poledni se na sobotní návštěvu přihlásilo 12 lidí. Další termíny návštěv jsou pak v úterý a ve čtvrtek.

„Kdo test či potvrzení mít nebude, toho dovnitř nepustíme. Testovat na místě nebudeme, nemáme na to kapacity. Denně může přijít dvaačtyřicet lidí, každý u svého příbuzného může být nejdéle půl hodiny,“ řekla Právu ředitelka Domova pro seniory Máj Petra Zimmelová.

Někde návštěvy až od pondělí

V sociálních zařízeních Plzeňského kraje Domov sociálních služeb Tachov nepovolí návštěvy dříve než v pondělí. Podle jeho ředitelky Lucie Báčové na to nejsou personální kapacity. „Dáváme teď dohromady manuál pro naše pracovníky, někteří ale nejsou ochotni testovat,“ shrnula ředitelka.

S blízkými se potkávají v setkávači

Koronavirus

Také většina DS na jižní Moravě umožní návštěvy blízkých u svých klientů až od pondělí, zorganizovat návštěvy je totiž po technické stránce náročné. „O víkendu máme jen jednoho zdravotníka, který by mohl dělat antigenní testy. Bude mít ale tolik práce s našimi 138 klienty, že jej nemůžeme vyčlenit jen na testování příchozích,“ řekl Právu ředitel Domova pro seniory v Zastávce u Brna Jiří Altman.

V pražském Domově Sue Ryder se klienti svých nejbližších dočkají rovněž až v pondělí. „Jsme zařízení, kde máme těžce nemocné klienty a potřebujeme se na návštěvy dobře připravit,“ vysvětlila Právu za zařízení Denisa Ratajová.

Kdo nepředloží test, bude mít možnost nechat se testovat v domově. Zájem o návštěvy je podle Ratajové obrovský. „Pro naše klienty bylo nejtěžší, že nemohli být v kontaktu se svými nejbližšími,“ konstatovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám