Hlavní obsah

Putin přiznal morální odpovědnost za okupaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na dvoudenní návštěvu České republiky přiletěl ve středu odpoledne ruský prezident Vladimir Putin. Letadlo ruské delegace přistálo na Ruzyni se zhruba hodinovým zpožděním, protože se prezidentovi protáhl program Maďarsku. Pro Česko je to první návštěva ruského prezidenta po 13 letech.

Článek

Putin z letiště vyrazil na Pražský hrad, kde zahájil setkání se svým českým protějškem Václavem Klausem. V úvodu setkání Klaus řekl, že návštěva ruského prezidenta v Praze byla potřebná. Putinovi nabídl, aby jednali jen v ruštině. Ruský prezident to označil za poctu.

Putin po setkání s Klausem uznal morální odpovědnost Ruska za vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. "Neneseme žádnou právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tady je," řekl Putin na společné tiskové konferenci s Klausem.

Bezproblémové vztahy

Během jednání se prezidenti shodli na tom, že nynější vztahy mezi oběma státy jsou bezproblémové a založené na pragmatismu. Nelze zapomínat na minulost, ale minulost nesmí být zátěží pro současnost a budoucnost, prohlásil Klaus na tiskové konferenci.

Oba státníci vyzvedli především význam ekonomické spolupráce, hlavně v oblasti dodávek plynu a obchodu. Putin poznamenal, že hodně času věnovali i situaci v Čečensku. Počínání Ruska v Čečensku kritizují ochránci lidských práv a třeba i bývalý český prezident Václav Havel.

"Nás ta situace tam trápí, ale mohu říci, že neméně trápí i prezidenta Putina. Je v zájmu jeho vlastním a zájmu Ruské federace, aby se čečenský problém vyřešil," řekl Klaus. Žádné jednoduché řešení situace podle něj neexistuje, věří nicméně, že se nějaké podaří nalézt.

Putin uvedl, že si se svým českým protějškem nemohl vzpomenout na žádný problém ve vzájemných vztazích. Prohlásil, že Moskvě imponuje, jak uváženě Česko přistupuje k mezinárodním otázkám. Na některé otázky mají obě země podle Klause stejné názory, na některé se dívají jinak. "Respektování vzájemných postojů ale považujeme za velmi důležité," uvedl Klaus.

Rusko prodlouží smlouvu o dodávkách plynu a ropy do ČR

Putin také řekl, že Rusko začne připravovat prodloužení smluv o dodávkách plynu a ropy do České republiky. Vzájemný obchod a investice mezi oběma státy by podle něj měly být větší. České firmy a odborníci prý mají v Rusku šanci účastnit se například strojírenských projektů.

"Nevidíme vůbec žádné překážky," uvedl Putin k plánu prodloužit vzájemné smlouvy o dodávkách těchto dvou klíčových energetických surovin. Experti podle něj nyní začnou pracovat na prodloužení smluv. "Jsem si jist, že vše skončí s kladným výsledkem," dodal.

Setkání s Paroubkem

Dále by si měl ruský prezident pohovořit s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) a šéfy Sněmovny a Senátu Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Přemyslem Sobotkou (ODS).

Státníci by měli diskutovat o detailech česko-ruské ekonomické, kulturní a politické spolupráce. Jako vstřícné gesto vůči Rusku hodlají Češi navrátit obraz ruského výtvarníka Ivana Kramského z 19. století Hlava rolníka, jenž byl do ČR transportován Němci jako kořist ze druhé světové války.

Paroubek by se chtěl zaměřit na spolupráci v energetické oblasti, chce hovořit o ruských dodávkách zemního plynu a ropy do ČR. V roce 2013 by měly vypršet dosavadní smlouvy, Paroubek hodlá projevit zájem o další spolupráci při tranzitu klíčových strategických surovin. ČR je z 90 procent zásobena ropou a zemním plynem, který směřuje právě z Ruska.

Anketa

O čem by měli více mluvit čeští politici s ruským prezidentem Vladimírem Putinem?
lidská práva
17 %
ekonomická spolupráce
79,1 %
kulturní spolupráce
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3387 čtenářů.

Reklama

Související články

Putin se chystá do Prahy

Jeden z nejmocnějších mužů světa, ruský prezident Vladimír Putin hodlá navštívit Prahu. Putin, jenž je v Rusku populárním mužem tvrdé ruky, ale také terčem...

Výběr článků

Načítám