Hlavní obsah

Půjde Babiš k soudu kvůli Čapímu hnízdu? Státní zástupce by měl dnes rozhodnout

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Během pátku nebo pondělí by mělo být jasné, zda bude na premiéra Andreje Babiše (ANO) podána obžaloba nebo jestli bude zastaveno jeho trestní stíhání kvůli dotačnímu podvodu na farmě Čapí hnízdo. Babiš dlouhodobě jakoukoliv vinu odmítá.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací déle než tři roky. Návrh na obžalování Babiše podala policie letos 17. dubna.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch už dříve informoval, že rozhodnout by měl do konce srpna. „Lhůta je stanovena do dnešního dne, do konce tohoto měsíce,“ potvrdil v pátek Novinkám mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Jasno bude v pondělí

Šaroch má ještě možnost požádat o prodloužení lhůty k vypracování rozhodnutí. Podle serveru Seznam zprávy takový scénář nebude následovat.

„Nejpozději v pondělí oznámíme informaci, zda bylo vypracováno rozhodnutí anebo zda státní zástupce požádá o prodloužení lhůty,“ potvrdil Cimbala.

Státní zástupce Šaroch může rozhodnout o tom, zda bude na Babiše podána obžaloba nebo bude zastaveno trestního stíhání, případně vrátí návrh policii k dopracování. Taková varianta ale není pravděpodobná.

„Vzhledem k době, kterou trvá vypracování rozhodnutí, je velký předpoklad, že by měl směřovat k rozhodnutí o podání obžaloby nebo k rozhodnutí o zastavení trestního stíhání,“ sdělil Novinkám Cimbala.

Nevidím důvod, aby mě někdo obžaloval
Andrej Babiš, premiér

Babišovi, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, hrozí v kauze až deset let vězení. Premiér ale dlouhodobě odmítá, že by porušil zákon.

Kauzu Čapí hnízdo označuje za výmysl opozice, která má za cíl vyštvat ho z politiky. „Nevidím důvod, aby mě někdo obžaloval, protože jsem zkrátka nic nezákonného neudělal,“ řekl Babiš ve čtvrtek v rozhovoru pro MF Dnes. Farma Čapí hnízdo už vloni 50milionovou dotaci vrátila.

Kromě premiéra čelí obvinění i jeho manželka Monika, dcera Adriana Bobeková a jeho švagr Martin Herodes. Stíhání premiérova syna Andreje Babiše juniora vyloučila policie k vlastnímu řízení.

Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé, Šaroch ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Premiér Andrej Babiš o dotacích pro AgrofertVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám