Hlavní obsah

Ptačí chřipka má další ohnisko, tentokrát na Strakonicku

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři v minulých dnech zjistili už čtvrté ohnisko ptačí chřipky v chovu drůbeže. Tentokrát nemoc zasáhla malochov v Katovicích na Strakonicku. Podobně jako v předchozích případech se drůbež v chovu pravděpodobně nakazila od volně žijících vodních ptáků. Právo o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chovatelka nahlásila krajské veterinární správě postupný úhyn šesti slepic. Další kusy v chovu vykazovaly klinické příznaky typické pro nákazu ptačí chřipkou, veterinární inspektoři proto neprodleně zahájili v chovu šetření a ptačí chřipku potvrdily laboratorní testy,“ konstatoval Vorlíček. Upozornil, že v chovu bylo celkem 34 slepic, 16 kachen, 3 husy, 3 krůty.

„Zbývající drůbež v chovu bude utracena. Drůbež v chovu byla v kontaktu s divokými kachnami žijícími na řece Otavě, která přímo hraničí s chovem. Navíc chovatelka zajišťovala napájení drůbeže právě z nedaleké řeky,“ vysvětlil Vorlíček.

Veterináři vyhlásili kvůli ptačí chřipce mimořádná opatření v celé ČR

Ekonomika

Dodal, že tak jako v předchozích případech bude i okolo nového ohniska vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám