Hlavní obsah

Prymula bude Babišovým poradcem na úřadu vlády

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula bude poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO) na Úřadu vlády. Bude mít smlouvu jako ostatní poradci. Babiš to potvrdil po pondělním jednání vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Pan Prymula by mi měl radit ve zdravotnictví. Bude mít s úřadem vlády smlouvu jako ostatní poradci,“ uvedl premiér.

Babiš ale přitom Prymulu z vlády vyhodil poté, co ho redaktoři serveru Blesk vyfotili v restauraci Rio's na Vyšehradě. Tam měl mimo jiné schůzku s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

Restaurace měla být kvůli epidemii koronaviru a následným vládním opatřením uzavřená. Ta přitom prosadil právě Prymula.

O budoucím působení Prymuly dosud nebylo jasno. Prymula 15. listopadu v médiích na dotaz, jestli bude mít roli ve státní sféře, odpověděl, že zájem je, ale nic zatím nenastalo.

Prymula, který byl původně náměstkem bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), v květnu z ministerstva po sporech odešel na nově vzniklé místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Tam měl jako odborník na epidemiologii pomoci Česku pandemii koronaviru znovu dostat pod kontrolu.

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, schválila Sněmovna

Domácí

Za jeho vedení ministerstva byl znovu vyhlášen nouzový stav, uzavřely se téměř všechny školy i většina obchodů, byly zakázány kulturní a sportovní akce i vycházení v noci a bylo zavedeno povinné nošení roušek. Až minulý týden se do lavic mohla vrátit část žáků základních škol a od tohoto týdne byla díky zlepšení epidemické situace zmírněna další opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám