Hlavní obsah

První volby z auta už za týden

Právo, Jan Rovenský

Už za týden 30. září budou moci v předstihu volit nakažení covidem i lidé v karanténě. A to přímo z auta mezi 7. a 15. hodinou v některém ze 78 stanovišť po celé republice. V jednom vozidle hlasovat v krajských a prvním kole senátních voleb bude moci i víc lidí najednou. Hlásit se dopředu není třeba, musejí se ale na místě prokázat například eNeschopenkou či SMS z hygieny.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministerstvo vnitra natáčelo minulý týden v Pardubicích instruktážní video, jak volit z auta.

Článek

„Ani izolace z důvodu covidu není překážkou volebního práva. V drive-in odvolíte, komise si zapíše vaše údaje, vy prokážete, že jste v karanténě nebo izolaci, a bude vám umožněno odvolit. Krajský úřad vás pak vyškrtne ze seznamu voličů sám, takže nebude možné jít volit dvakrát,“ řekl Právu náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Urna domů i zvláštní okrsky

Jestli volič přijede sám nebo i s někým, je podle Mlsny na osobním rozhodnutí každého. „To je jako když s manželkou přijdete do volební místnosti, stát to nijak nereguluje. A buď si vezmete volební obálku s vybraným hlasem z domu, nebo to uděláte na místě,“ doplnil s tím, že volit bude možné v 76 okresech a do Senátu také na dvou místech v Praze, kde se krajské volby nekonají.

Pětice hejtmanů ČSSD má namále

Krajské volby

V srpnu bylo v karanténě asi 3500 lidí, minulý týden to už bylo osm tisíc. Již před časem ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že celý systém je nastaven tak, aby zvládl i několik desítek tisíc voličů.

Drive-in budou pod taktovkou armády. Ke každému stanu pošle tři vojáky, kteří budou asistovat civilnímu zapisovateli a dbát na dodržování hygienických předpisů.

„Vojáci budou mít na starosti identifikaci voličů. Těm, kteří nebudou mít lístky a obálky, vydají náhradní. Týmy se budou střídat po směnách, protože po celou dobu budou v ochranných oblecích a s respirátory,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Po hlasování se zapečetěné urny odvezou na krajský úřad.

Drive-in je jednou ze tří možností, kterými stát vyšel vstříc voličům kvůli epidemii. Další možností je nechat si přinést volební urnu domů. Kromě toho vzniknou i zvláštní volební okrsky, např. v domovech seniorů.

Volby v ČR: Kdy budou ty příští a jaké nás v dalších letech čekají

Volby

Právě vojáci a zapisovatel, kteří drive-in budou příští středu obstarávat, pak v pátek a sobotu budou objíždět voliče v karanténě, kteří o to do 1. října požádají. Zároveň zajistí i hlasování v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb v karanténě. Bude probíhat 1. a 2. října, tedy ve čtvrtek a pátek do 20 hodin. „Nejdříve objedou sociální zařízení a na vyžádání k jednotlivým voličům, kteří jsou např. nemobilní,“ upřesnila Dvořáková.

V sobotu, po uzavření volebních místností, se smíchají hlasy z drive-in, přenosných uren i zvláštních okrsků a spočítají se. Mlsna dodal, že se na vnitru připravují i pro případ, že by hygiena například poslala klasickou volební komisi do karantény. „Vyčleňují se kapacity, abychom případný výpadek okrskové komise byli schopni okamžitě pokrýt,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám