Hlavní obsah

První syrské rodiny s nemocnými dětmi jsou v Česku

Praha

Šestnáct Syřanů včetně nemocných dětí přiletělo v pondělí z Jordánska do České republiky. Prošli bezpečnostní prověrkou, získají azyl a budou se léčit v tuzemských nemocnicích. Ministerstvo vnitra uvedlo, že Syřané patří do skupiny uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce Česká republika přijmout v rámci přesídlovacího programu.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Syrské rodiny vystupují z letadla.

Článek

Tři syrské děti se budou léčit ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. Jedno trpí svalovou distrofií, druhé srdeční poruchou a třetí bojuje s následky popálenin. Ministerstvo zdravotnictví už dříve ujistilo, že nehrozí nebezpečí, že by děti nebo jejich rodiny do Česka zavlekly nějaké infekční onemocnění.

V Jordánsku byli všichni vyšetřeni českým lékařem. Děti jsou očkované podle syrských zvyklostí, očkování jim bude dále doplňováno podle českého očkovacího kalendáře. V závislosti na svém zdravotním stavu by měly být očkovány proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. [celá zpráva]

Zdravotní a sociální asistence

Rodiny budou v dočasném ubytovacím zařízení Správy uprchlických zařízení v Praze. O integrační a sociální péči se postará Arcidiecézní charita Praha, uvedlo vnitro.

Přesídlené rodiny budou také zařazeny do státního integračního programu za účelem bezproblémového začlenění do české společnosti. „Všem přesídleným osobám bude v České republice poskytnuta mezinárodní ochrana formou azylu a důkladná zdravotní a sociální asistence," uvedla v tiskové zprávě mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

„Přesídlovací programy Ministerstva vnitra se již tradičně zaměřují na nejzranitelnější skupiny uprchlíků, tedy rodiny s malými dětmi, které mnohdy nemají přístup k základní zdravotní péči, sociálním službám, vzdělání či volnočasovým aktivitám, zásadním pro zdravý vývoj dítěte a rodiny,” pokračovala Nováková.

Dnešní skupina je první částí uprchlíků, které Česko v příštích letech hodlá přijmout z táborů na Blízkém východě. Kromě běženců z uprchlických táborů by se mělo do Česka přesunout také 1100 uprchlíků z Řecka a Itálie. Podle vnitra by další rodiny měly přijet ještě do konce letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám