Hlavní obsah

Tajné služby už prověřují syrské rodiny, děti přiletí v září

Právo, Karolina Brožová

Termín příjezdu syrských dětských pacientů už je jasnější. Patnáct nemocných dětí i se svými rodinami původem ze Sýrie – celkem sedmdesát lidí – by podle ministerstva vnitra mělo přiletět do Česka na konci září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pacienti ze Sýrie se budou léčit v pražské motolské nemocnici.

Článek

Léčit se budou v pražské nemocnici Motol. Podle informací Práva půjde zřejmě většinou o děti se srdečními chorobami.

„V tuto chvíli tajné služby provádějí bezpečnostní prověrky,“ odpověděl Jiří Korbel z tiskového odboru vnitra na otázku, jak probíhá výběr syrských pacientů českými zpravodajci v Jordánsku.

Lékaři odjedou zřejmě v září

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD) Právu potvrdil, že prvotní předvýběr pacientů už byl učiněn. Motolští lékaři by se ještě v řádu několika týdnů měli na vytipované pacienty jet osobně do Jordánska podívat.

„Termín cesty našich lékařů zatím vnitro nestanovilo. Očekávám, že by to mělo být někdy v polovině září,“ sdělil Právu.

V Jordánsku budou lékaři pacienty prohlížet zřejmě jen několik dní. „Slova pana ředitele Ludvíka můžeme potvrdit, k příjmu pacientů by mohlo dojít na konci září,“ uvedl Korbel.

Prvotní výběr syrských dětí, jimž by pomohla léčba v ČR, proběhl už v červnu. Vnitro poslalo Motolu sedmdesát tipů, ze kterých lékaři vybrali dvacet pacientů – 15 ze Sýrie a pět z Ukrajiny.

Přednost mají ti, kteří se mohou uzdravit

Právě jejich výběr teď prověřují bezpečnostní složky. Dětem by mělo být asi do 15 let. Jejich diagnózy Motol tají. „Upřednostňujeme kardiologické a kardio-chirurgické diagnózy,“ sdělil již dříve Právu Ludvík. Syrské děti a jejich rodiny (dohromady asi 70 lidí) dostanou v ČR azyl.

Úplně první tipy na dětské pacienty ze Sýrie zaslal Motolu Úřad vysokého komisaře OSN v červnu. Motol je však odmítl. Ludvík to vysvětlil tím, že děti trpěly nevyléčitelnými nemocemi. Nemocnice upřednostňuje pacienty, kteří se mohou uzdravit.

Příjem syrských dětí a jejich rodin nijak nesouvisí s plánem vlády přijmout do konce roku 2017 asi 1500 běženců z uprchlických táborů na území EU, Sýrie, Jordánska a Kurdistánu.

Anketa

Má ČR léčit nemocné syrské děti v tuzemských nemocnicích?
Ano
17,2 %
Ne
82,8 %
Celkem hlasovalo 7992 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám