Hlavní obsah

První naočkovaná těhotná porodila zdravou holčičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už měsíc a půl se mohou očkovat ženy těhotné i kojící s požehnáním odborných společností a ministerstva zdravotnictví, tedy k vakcíně proti covidu se mohou dostat bez komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle garanta očkování Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Ondřeje Berana už v tuto chvíli má první dávku každá žena, která ji chtěla. A to bez jakýchkoliv závažných reakcí, jichž se i někteří odborníci obávali. První z očkovaných těhotných žen, zdravotní sestra Jana z infekční kliniky, už přivedla na svět zdravou dceru.

Pro první dávku očkování se paní Jana rozhodla už v dubnu. Tedy v období, kdy ostatním těhotným bylo očkování zapovězené a ona si ho tak trochu musela vybojovat.

Vakcína bez registrace. V obchoďáku se na ni stála fronta

Domácí

„Uvažovat o očkování jsem začala při druhé vlně, když jsem na oddělení viděla stále mladší lidi, jak na covid umírají, jak strašně je tato nemoc nebezpečná… Gynekolog i hematoložka mi to tehdy ještě rozmlouvali. Ale mé okolí ne. Obecně ovšem na vás lidé koukali s odsouzením, to jsem zažila. Druhou dávku jsem dostala v květnu, už ve třetím trimestru, kdy měla dcera dva kilogramy,“ vzpomíná zdravotní sestřička. „Nyní se nám narodila zcela zdravá a krásná holčička,“ sdílela svou radost s redakcí čerstvá maminka Jana.

Ani u žen, které nosí svůj poklad ještě pod srdcem, se žádné závažné komplikace po anticovidové vakcíně podle lékaře neprojevily.

„V tuto chvíli se domnívám, že každá z těhotných žen, která se chtěla nechat očkovat, už se naočkovala. Dotazy dostávám už jen ojediněle. Neobjevily se žádné zásadní problémy, nežádoucí účinky po vakcinaci u těhotných. Nic takového jsme nezaznamenali u nás, ani ve světě se problém u gravidních žen po vakcinaci neobjevil, pokud je mi známo,“ řekl Právu docent Beran z ÚVN, která očkuje v O2 universum.

Vše bez problémů

Ministerstvo zdravotnictví, na rozdíl od dětské kategorie, naočkované těhotné neeviduje. Stejně tak Státní ústav pro kontrolu léčiv na dotaz Práva neměl odpověď, zda některé nahlášené nežádoucí reakce pocházejí od těhotných. Ani v očkovacích centrech už informace o graviditě není vyžadována.

„Těhotné k nám na očkování chodí, ale nemáme žádnou konkrétní tabulku, kam bychom je zapisovali, takže nelze říct přesná čísla. Nyní už ani není vyžadováno doporučení od gynekologa a na mnohých to není poznat. Jediný důvod k oznámení stavu, tedy jestli je žena těhotná či kojící, je při rozhovoru s lékařem ve vztahu k doporučení léků při nežádoucích účincích. Aby jim lékař poradil vhodný lék, kterým by mohly tišit případné bolesti ve svém stavu. Ale vše jde bez problémů,“ řekla Právu Veronika Plachá, mluvčí FN Brno, která vede očkovací centrum na výstavišti, s tím, že těhotných odhadem přicházejí denně jednotky.

Testy nebudou od 1. září hrazené pojišťovnou, předpokládá Vojtěch

Koronavirus

Na doporučení nechat se očkovat po 12. týdnu těhotenství se v současné době, kdy se na nás řítí vlna varianty delta, která si podle šéfa Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petra Smejkala ne­očkované najde, ale očkovaným neublíží, nic nemění. Naopak.

„Vzhledem k nejistému vývoji epidemie se na doporučení, aby se těhotné nechaly očkovat, nic nemění,“ upozornil Beran.

Při nákaze může zmutovaný vir způsobit mnohem vážnější komplikace těhotným ženám včetně předčasného porodu. „Hrozí jim také častěji těžší průběh nemoci, několikanásobně vyšší riziko hospitalizace, připojení na umělou plicní ventilaci a bohužel i úmrtí ve srovnání s jejich netěhotnými vrstevnicemi,“ připomněl lékař Kliniky infekčních nemocí ÚVN.

Delta varianta koronaviru v Česku nabírá na síle

Domácí

Podle něj a odborníků z řad gynekologů, porodníků a vakcinologů je důležité i nadále bořit falešné poplašné zprávy například o tom, že vakcína proti covidu způsobuje neplodnost.

„Neexistuje žádný důkaz a žádný teoretický důvod, že by některá z vakcín mohla ovlivnit plodnost žen nebo mužů. Očkování nemůže ovlivnit ani léčbu plodnosti,“ uvádí se v doporučení odborné společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám