Hlavní obsah

Průzkum: ANO má nejlepší výsledek za rok, SPD by vypadla ze Sněmovny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se podle říjnového modelu CVVM stalo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta. Piráti by měli 14 a ODS 13,5 procenta. ČSSD by získala 10, KSČM 8,5 a lidovci pět procent. Hnutí SPD by se do Sněmovny neprobojovalo. Pro hnutí ANO jde o nejlepší výsledek za poslední rok.

Článek

Stejně jako SPD, která získala 4,5 procenta, by se do Sněmovny podle říjnových výsledků nedostala ani TOP 09 s podporou čtyř procent respondentů. Trikolóře průzkum přisoudil tři procenta, hnutí STAN 2,5 a Zeleným jedno procento.

„U hnutí ANO pozorujeme oproti září nárůst podpory, který je ovšem na hraně statistické významnosti. V případě hnutí SPD došlo k statisticky významnému poklesu podpory na úroveň z května tohoto roku,” připomněla agentura.

Jsou to jen průzkumy. Politici si z nízkých preferencí těžkou hlavu nedělají

Domácí

Zároveň dodala, že v případě lidovců, SPD a TOP 09 není s ohledem na interval spolehlivosti jisté, zda by ve Sněmovně zasedli, či nikoliv.

K volbám by v říjnu dorazilo 60 procent oprávněných voličů.

Podle preferencí, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, by ANO mělo 22,5 procenta, Piráti 11, ODS 9 a ČSSD 7 procent. Preference komunistů dosahují pěti procent, SPD a lidovců shodně 3,5 procenta.

Průzkum proběhl od 4. do 20. října a zapojilo se do něj 1021 respondentů.

ANO zůstává nad 30 procenty, Piráti i ODS oslabili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám