Hlavní obsah

Průměrná marže za léky klesne o půl procenta

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Degresivní marže za léky je po třech měsících jednání dohodnuta. Bude v průměru 28,5 procenta, to je o půl procenta nižší než je dosud. U léků do 150 korun bude marže 33 procent. Postupně, tak jak cena léku bude stoupat, marže naopak půjde dolů.

Článek

U léků nad 5000 korun zůstane deset procent. Takový je výsledek středečního jednání ministrů zdravotnictví a financí Davida Ratha a Bohuslava Sobotky s grémiem majitelů lékáren.

"Je to dobrý kompromis. Majitelé lékáren byli spokojeni. Nová degresivní marže nedopadá tolik na nemocniční lékárny a zároveň pomůže i malým venkovským lékárnám," řekl Právu bezprostředně po jednání David Rath. Marže by měla vstoupit v platnost od 1. srpna letošního roku.

O degresivní marži se jednalo několik měsíců a lékárnická komora se jednání nezúčastnila. Lékárníci už dříve ohlásili, že žádají, aby marže lékárníků byla oddělena od marže distributorů léčiv. K tomu tedy nyní nedojde. "Až dostaneme čísla oficiálně a namodelujeme je, jak dopadnou na různé typy lékáren, pak se mohu vyjádřit," řekl Právu Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Poprvé společnou marži lékáren a distributorů léčiv snížil David Rath od 1. ledna letošního roku, kdy poklesla z 32 na 29 procent. Lékárníci avizovali, že to ohrozí až 500 malých lékáren ze 2500, které jsou v ČR. "Tento stav trvá. Zaniklo už 14 lékáren," řekl Právu Chudoba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám