Hlavní obsah

Protiradaroví aktivisté: s ruskými špióny nemáme nic společného

Právo, Lenka Hloušková

Nikdy jsme nedostali ani rubl, nikdo z Rusů nás nekontaktoval a ani nevíme, proč bychom s nimi měli jednat. Tak ve středu reagovali protiradaroví aktivisté na spekulace, že by mohli pracovat, byť nevědomě, pro ruské tajné služby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Už je to tady zase. Jde o takové blbosti, že skoro nestojí ani za komentář,“ reagoval na tvrzení starosta obce Trokavec Jan Neoral, zakladatel Ligy starostů proti radaru.

Připomněl, že podobná obvinění zaznívají bez důkazů opakovaně.

Starosta: Nikdo mi nedal ani kopějku

Zpravodajští odborníci, například bývalý šéf vojenské služby Andor Šándor, ale upozorňují, že ovlivňování tajnými službami probíhá nepřímo, aby se původní zájemce nedal zjistit.

„Už Tomáš Klvaňa (někdejší vládní mluvčí pro radar) přišel s tím, že všichni jsme placení z Ruska. A já stále říkám: nikdo z Rusů mi nic nedal, ani rubl, ani kopějku. Nikdo z nich mě nikdy nekontaktoval. Proti radaru jsem bojoval skoro tři roky, zcela zdarma, z vlastního přesvědčení a za vlastní peníze,“ shrnul Neoral.

„Operují tu i agenti CIA“

Napojení na Rusy, byť nevědomé, odmítl rovněž Jan Bednář z iniciativy Ne základnám. Patřil ke dvěma hladovkářům, kteří v rámci protestu proti zvažované výstavbě radaru v Brdech tři týdny nejedli.

„Pokud došlo ze strany ruských diplomatů k porušení zákonů, je jejich vyhoštění z ČR samozřejmě na místě. Nicméně několikrát jsme upozorňovali na to, že u nás operují i agenti jiných tajných služeb, zejména CIA. Je podivné, že se jednostranně mluví pouze o aktivitách ruských tajných služeb a ne těch ostatních.“

Stejný názor měla ve středu také místopředsedkyně Humanistické strany Ivona Novomestská. Zarazila se i nad tím, že u zpráv o ruských špiónech se sem tam objevuje logo Ne základnám.

„Je to podprahová informace, která má lidi ovlivnit. Jasně přitom nikdo z žádné služby, včetně BIS, nepodal žádný důkaz, že by nás ruští špióni měli nějak ovlivnit. Pohyb agentů kolem nás prostě nenastal,“ řekla Právu Novomestská.

Reklama

Související články

Rusko vypovědělo dva české diplomaty

Rusko podle agentury Interfax recipročně vypovědělo dva české diplomaty. Agentura o tom v úterý informovala s odvoláním na nejmenovaného oficiálního ruského...

Výběr článků

Načítám