Hlavní obsah

Protektorátní legenda znovu v Praze: Osvětim doteď páchne v Letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražských ulicích se v předvečer vzpomínkových akcí na osvobození koncentračního tábora v Osvětimi objevily plakáty připomínající romské oběti nacismu. Upozorňují na to, že zatímco z Osvětimi je pietní místo, v Letech u Písku, kde nacisté věznili české Romy, je stále vepřín. Plakáty jsou podepsané jménem legendárního hrdiny Péráka, který podle pověstí bojoval proti nacistům a kolaborantům.

Po Praze někdo vylepil plakáty připomínající internační tábor v LetechVideo: Novinky

 
Článek

„Vy mě asi neznáte, zato já si moc dobře pamatuju některé z vašich předků. Zejména ty, kteří se za války klaněli náckům, až se jima sami stali, zatímco já držkou ryl v zemi, abych jich co nejvíce sejmul,” stojí na plakátech, které se objevily například na pražských nábřežích.

Plakáty jsou dvojjazyčné a vedle českého textu obsahují i anglickou verzi. „Hrůzy Osvětimi doteď páchnou v Letech - a to doslova: na místě dnes stojí prasečák. Složili byste hnůj v Terezíně nebo výkaly v Lidicích?” táže se autor s poukazem na další z míst spojených na našem území s nacistickým terorem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Legenda o fiktivním nepolapitelném hrdinovi s péry na nohou se objevila poprvé v době Protektorátu Čechy a Morava. Pérák byl podle lidové slovesnosti schopen unikat německým okupantům a trestal nejen je, ale i české kolaboranty.

Po roce 1945 vznikl na motivy Péráka animovaný film Pérák a SS a postava se objevila také v literatuře, později i v komiksu a na divadelních prknech.

V Terezíně se bude demonstrovat za připomínku romského holokaustu

V Praze se k připomínce holokaustu a osvobození Osvětimi koná mezinárodní fórum pořádané Evropským židovským kongresem ve spolupráci s Evropským parlamentem a českými institucemi. [celá zpráva]

Do Terezína v pondělí odpoledne vyrazí prezident Miloš Zeman, který spolu se slovenským protějškem Andrejem Kiskou uctí památku obětí holokaustu. V úterý se v Terezíně uskuteční pietní akt, ale i demonstrace za uctění památky obětí romského holokaustu, kterou organizuje sdružení Konexe.

„V České republice jsou oběti holokaustu a genocidy rozdělovány do dvou kategorií. Památka a utrpení jedněch se vzpomíná se zaslouženou úctou a pietou. Utrpení druhé skupiny obětí se relativizuje, zpochybňuje a jejich památka je znevažována. Tou druhou skupinou obětí jsou především Romové,“ uvedl Miroslav Brož ze sdružení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám