Hlavní obsah

Zelenskyj poděkoval Česku za pomoc. Rusko chce i vás, varoval

– Praha

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu promluvil k českému Parlamentu. Poslanci a senátoři ho vyslechli formou videopřenosu ve svých sídlech na Malé Straně. Novinky projev nabídly živě.

Volodymyr Zelenskyj promluvil v českému ParlamentuVideo: ČTK

 
Článek

„Rád bych poděkoval za to, jak jste přijali všechny naše utečence,“ začal projev Zelenskyj.

Česko Ukrajině pomohlo významnými zbraněmi tehdy, když byly nejvíce zapotřebí, řekl také Zelenskyj. Podpora by podle něj měla trvat do dosažení vítězství.

„Jsme s vámi a buďte s námi," vypíchl poté citát, kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti. „Nyní když ukrajinský lid bojuje za svoji svobodu, tak se s těmito slovy obracíme ke všem národům demokratického světa,“ doplnil ukrajinský prezident.

„Tyranie, která se nehodlá zastavit na Ukrajině”

„Čelíme tyranii, která se nehodlá zastavit na území Ukrajiny, cílem jsou všichni, kteří žijí svobodný život. Ruský vpád je prvním krokem, aby si otevřelo cestu k dalším národům,” pokračoval.

„Rusko nezajímá pouze Mariupol, Severodoněck, Charkov, Oděsa nebo Kyjev. Vůbec ne. Jeho ambice jsou zaměřeny na ten obrovský prostor, který se táhne od Varšavy k Sofii, od Prahy do Tallinu. A stejně jako v minulosti ten ruský vpád na Ukrajinu je pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si otevřelo cestu k dalším státům a podrobení dalších národů,“ varoval Zelenskyj.

Válka na Ukrajině rozhoduje o novém světovém pořádku, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Ruské tanky musí být podle něj zastaveny a spáleny. „Nebo vyhnány z území Ukrajiny, aby nemohly dojet do Prahy, Ostravy, Brna, Karlových Varů či jakéhokoli jiného města na této planetě,” podotkl. A dodal: „Pomocí pro Ukrajinu jste podpořili i sami sebe.”

Rusku podle jeho slov nejde jen o Ukrajinu, ale o uchvácení celého území bývalého východního bloku.

Výzva k udělení statusu kandidátské země EU

Současně vyzval, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země EU, o což požádala kráce poté, co na ni 24. února zaútočila ruská vojska. Krok by byl podle Zelenského vyjádřením evropských myšlenek a hodnot. A zdůraznil, že ruští vojáci na Ukrajině bojují právě proti nim.

Evropská komise doporučí kandidaturu Ukrajiny do EU, píše Politico

Evropa

„Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné,” uvedl Zelenskyj. Říct Ukrajině "ano" je podle něho také obranou ve válce s Ruskem.

„Ať v roce 2022 zvítězí pravda a láska” 

Dále vzpomenul i nadcházející předsednictví ČR v Radě EU. „Bude to období, kdy bude před námi stát mnoho výzev. Měli bychom se dohodnout na sedmém sankčním balíčku kvůli ruské agresi. Měli bychom cíleně začít obnovovat Ukrajinu a budovat vše na osvobozeném území,” nadnesl Zelenskyj.

„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ řekl nakonec i slova Václava Havla. Uvedl, že ač ne vždycky v historii Evropy se tak stalo, nyní v roce 2022 můžeme na Ukrajině zajistit jejich naplnění.

Fiala ke zdražování: Nic jsme nevzdali

Domácí

Zelenskyj od ruské invaze do jeho země promluvil na dálku v mnoha parlamentech včetně evropského, britského, německého, izraelského a slovenského a také v americkém Kongresu.

V projevech obvykle děkuje za podporu a zároveň žádá, aby ji země zintenzivnily. Hovoří také o ukrajinských potřebách či sankcích vůči Rusku.

Zelenskyj vyzval Německo, aby se neobávalo Ruska a podpořilo Ukrajinu

Zahraniční

Ve středu nejprve vystoupil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Troufám si říct, že jsou to obyvatelé České republiky, kteří rozumí tomu, co na Ukrajině prožíváte,“ řekl s odkazem na mnichovskou dohodu. „Můžeme tak cítit s vámi a být s vámi solidární,“ doplnil.

„Bojujete za celý civilizovaný svět. Velmi si toho vážíme a budeme vás proto (našimi) činy podporovat,“ uzavřel předseda horní komory.

Na jeho slova navázala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) „To, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští, považuji za státní terorismus,“ prohlásila.

Fiala: Pokud se agresor nezastaví, příští může být Pobaltí

Za české zástupce uzavřel premiér Petr Fiala (ODS). „Důsledky války pociťují všichni občané naší republiky. Pokud se agresora nepodaří zastavit, budou důsledky ještě horší,“ uvedl s tím, že další na řadě by mohly být země Pobaltí.

„Byl jste donucen obléknout uniformu a postavit se do čela boje. Těžko si z nás někdo dokáže představit, čemu musíte čelit,“ řekl šéf vlády směrem k prezidentu Ukrajiny.

U Charkova probíhají tvrdé boje, Rusové útočí

Evropa

Podle dat z počátku května vybrali Češi od zahájení ruské invaze na pomoc Ukrajině ve sbírkách okolo 3,5 miliardy korun. Nejvíc shromáždil Člověk v tísni, víc než 1,7 miliardy. Stovky milionů dohromady vybraly další organizace, jako je Charita ČR, Paměť národa, Český červený kříž nebo Adra. Peníze ve sbírkách stále přibývají a současná vlna pomoci je nejvyšší v historii ČR. Dosavadním rekordem bylo zhruba 1,3 miliardy Kč vybraných po loňském tornádu na jižní Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám