Hlavní obsah

Projednání zákazu jízd kamiónů se odkládá

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh na rozšíření celoročního zákazu jízd kamiónů, který požadují zelení, se do Poslanecké sněmovny dostane až po senátních a komunálních volbách. Návrh novely, která to má umožnit, totiž ministr dopravy Aleš Řebíček vládě stále ještě nepředložil, ačkoli tak měl učinit již v minulém týdnu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na dotaz Práva, proč Řebíček s předlohou otálí, odpověděl ve středu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka: „Stále ještě na tom pracujeme. Zřejmě to do vlády a pak do Sněmovny nepůjde jako samostatný návrh, ale jako součást velké novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která má změnit bodový systém.“

Přes toto prodlení ministerstvo dopravy nadále tvrdí, že rozšíření zákazu jízd kamiónů může nabýt účinnosti hned od 1. ledna 2009. V jaké podobě to nakonec bude, ovšem zcela jasné není.

„Tím, že páteční zákaz bude jen tříhodinový, nenarušíme řidičům kamiónů pracovní režim. Přitom to umožní bezpečnější cestu lidí na chalupy. Právě v pátek odpoledne totiž stoupá počet dopravních nehod,“ argumentuje Bursík.

Dosud páteční zákaz platil jen o letních prázdninách pro dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy. Proti jeho rozšíření ostře protestuje sdružení autodopravců Česmad Bohemia, které v září při jednání s premiérem Mirkem Topolánkem navrhlo, aby se místo pátečního zákazu jízd zavedl pouze zákaz předjíždění.

Na otázku, jestli ministerstvo dopravy nepočítá také s touto možností, odpověděl Hanzelka: „Nevím o tom, že by se v chystaném návrhu novely silničního zákona počítalo se zákazem předjíždění. Uvidíme však, co s tím udělá Sněmovna.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám