Hlavní obsah

Problémy Nečase a jeho ženu spíše sblížily, tvrdí advokát Nečasové

Právo, Radim Vaculík

Advokát Jany Nečasové, dříve Nagyové, Eduard Bruna v rozhovoru pro Právo popsal vnímání kauzy z jejího pohledu po roce od jejího vypuknutí. Nečasová pracuje v účetnictví a studuje. Problémy, které s manželem řeší, oba podle Brůny spíše sblížily.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová příchází s manželem Petrem Nečasem a advokátem Eduardem Brunou k výslechu na ÚOOZ v ulici Na Perštýně.

Článek

Ve čtvrtek uběhne rok od okamžiku, kdy 12. června 2013 zatkli večer vaši klientku. Jak po té době vnímáte celý případ?

Moje klientka je v té věci uváděna jako hlavní obviněný. Jak tu kauzu znám, tak se domnívám, že tu pozici tam nemá a nikdy neměla. Nicméně teď se teprve z první obžaloby, která už padla, dozvíme, jakým způsobem státní zastupitelství hodnotí tu její úlohu, protože já bych to tedy takto nevyhodnotil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A jak ten poslední rok vnímá Jana Nečasová (dříve Nagyová)?

Pochopitelně to na ni doléhá. Snaží se nepodléhat tomu tlaku, ať už mediálního charakteru, ale i někteří lidé na ulici ji poznávají a ne všichni se k ní chovají přátelsky. Také ji to výrazně poškodilo profesně.

Pracuje někde po odchodu z Úřadu vlády?

Říkala mi, že někde je zaměstnaná, ale nevím, jestli na plný úvazek, týká se to snad účetnické agendy.

Ale hlavně na sobě pracuje dalším vzděláváním, aby si našla nějaké odpovídající místo. Neptal jsem se jí, co studuje, ale asi to budou nějaké cizí řeči.

Naopak soukromí se jí, pokud se to tak dá říct, změnilo k lepšímu, ne?

Ano, provdala se za Petra Nečase a domnívám se, že v tomto směru je spokojená. Ten problém, který mají ve skutečnosti oba, je ještě víc sblížil.

Před tím loňským zátahem policie byla tehdy ještě Jana Nagyová vnímána jako člověk, který svým způsobem vede premiéra, a naopak po obvinění se zdá, že se jejich role vyměnily a vůdčí osobou tohoto páru je Petr Nečas.

Popisuje se, že ona byla vůdčí postavou, ale ono je to trochu jinak. Vezměte si, že chodí žadatelé na nějaký úřad a tam něco chtějí.

A vyhlídnou si osobu, která má nějaké vedoucí postavení, a kolikrát jí ani nic neřeknou, nebo jim ta osoba vůbec nic neslíbí. A ty lidi, co tam chodili, sami vytvořili vizi, že dotyčná osoba je schopná něco zařídit.

I to, že všechno na vládě musí jít přes ni?

To si ale vymysleli ti lidi, ona to tak nikomu neprezentovala. Nebylo to tak.

Ale přece jen, chodila za ní řada známých lidí, a to včetně lobbisty Ivo Rittiga a dalších. Myslíte si, že se jako šéfka sekretariátu měla s těmito osobami stýkat?

Je těžké to dnes posuzovat. Nikdo z nás u toho nebyl a kdo ví, co se tam odehrávalo. Mohu říct, že z historie znám lidi, kteří k sobě naopak někoho pozvou, aby zjistili, co ten člověk chce či nechce, a řadu z nich pak odmítnou s tím, že k šéfovi se vůbec nedostanou. Někdy tedy takoví lidé působí jako filtr. Jestli ona působila i v této pozici, to ale nevím.

Nicméně podle policejních odposlechů vaše klientka dokonce sama jezdila k Rittigovi domů. Pochopím, že za ní někdo přijde do kanceláře, ale je vhodné, aby ona ve svém postavení jezdila za podobnými lidmi domů?

Na tuto otázku vám odpovídat nebudu.

Z celkem čtyř větví případu, kdy ve třech je stíhaná i Jana Nečasová, byla minulý týden podána obžaloba v jediné, jež se týká údajného zneužití vojenských zpravodajců vaší klientkou. Zdá se vám, že se ten případ táhne?

S klientkou jsme se seznamovali se spisem v té věci de facto v prosinci, tedy zhruba před půl rokem. Rozhodně je to tedy velmi dlouho. Navíc tam od okamžiku, kdy byla obviněna a provedly se prvotní výslechy, nevidím za celou dobu nic zásadně nového.

Uznává Jana Nečasová po tom roce alespoň nějaké pochybení ze své strany?

Moje klientka tam to pochybení zatím nijak nevyjadřuje. Domnívá se, že nepostupovala v rozporu se zákonem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Advokát Jany Nagyové Eduard Bruna

Trojice obviněných bývalých šéfů Vojenského zpravodajství shodně tvrdí, že Nečasová byla při úkolování tajné služby ke sledování lidí jen prostředníkem a že bylo s vědomím a fakticky z nařízení tehdejšího premiéra Petr Nečase. Vnímala to tak i ona?

Jestli to bylo z nařízení, to nevím, ale každopádně ona to vnímala tak, že to je legitimní záležitost a že oni jsou oprávněni a dokonce povinni ochranu (tehdejší) manželky premiéra (Radky Nečasové) udělat. Klientka jim ale rozhodně nic nenařizovala.

V této kauze se hovoří o organizované skupině a vytváření klientelistických sítí, přičemž součástí toho má být právě i Jana Nečasová…

Vůbec si nemyslím, že to je nějaká organizovaná síť. Co se týká skutkového stavu, ten se nějakým způsobem dokazováním vytvořil a ten je rozhodující jak pro státního zástupce, tak pro soud. Co se týká právního hodnocení, tak to vůbec pro soud závazné není. To znamená, že i když bude v obžalobě popsáno nějaké jednání a státní zástupce k němu přidruží nějaký trestný čin, tak u soudu to z hlediska práva může být jinak.

Věříte, že klientka nebude v žádné z těch částí případu odsouzena?

Věřit… Otázka je, co se ještě objeví v dokazování a potom jakým způsobem to uvidí soud. Státní zastupitelství už delší dobu vidí v mé klientce osobu, která se měla dopouštět nějaké trestné činnosti. Vím já, jestli to bude ten soud taky tak vidět?

Vidíte proti Nečasové nějaké zásadní důkazy?

Markantní důkazy tam nevidím, možná že tam bude problém s odposlechy, ty tam dominují a s těmi se hlavně pracuje. Ale odposlechy se dají vyložit různým způsobem.

Mají proti vaší klientce státní zástupci skutečně nabito?

Myslím si, že nabíjejí ještě průběžně, a co budou dál nabíjet, to nevím.

A postup policie a žalobců v té kauze byl vždy zákonný, anebo tam vidíte nějaké hraniční věci?

Jedna stránka věci je konkrétní chování při těch konkrétních úkonech a tu hodnotím tak, že se (policisté a žalobci) chovali velmi korektně a slušně. Ovšem co se týká záměru mou klientku stíhat pro to a pro to, tak to vidím jako nějakou vizi, v řadě momentů nepodloženou. V každém případě si myslím, že kdyby to nebyla Jana Nagyová, tak některá jednání by se třeba u jiné osoby vůbec nestíhala. Ona doplácí především na to, že se jmenuje Nagyová.

Byl případ kolem Jany Nečasové tak závažný a podezření tak silná, aby jejich důsledkem byl loňský pád Nečasovy vlády?

Právě že ne a to je ten vtip. Myslím si, že to tak silné nebylo, ale že se to dokázalo silným udělat. Připadá mi to přehnané.

Reklama

Výběr článků

Načítám