Hlavní obsah

Problémy ministra Tomana v Rusku mohou souviset se zprávou BIS, řekl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Problémy delegace ministra zemědělství Miroslava Tomana s přeletem z Moskvy do Kazaně během jeho návštěvy Ruska mohly být přehnanou ruskou reakcí na zprávu BIS o aktivitě ruských špionů v ČR. Řekl to ve čtvrtek v TV Barrandov prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Jedna z hypotéz je, že Rusové takto reagují na zprávu BIS, podle které v České republice řádí ruští špioni," řekl Zeman. Současně uvedl, že by to byla rekce velmi přehnaná.

Zpráva BIS tento týden varovala před špionážními aktivitami Ruska v ČR a opakovaně upozorňovala na naddimenzování ruské ambasády. Na totéž BIS upozorňovala i v minulých letech.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) k Tomanově zážitku v Rusku už odpoledne řekl, že na základě informací, které má, se jednalo spíše o technickou záležitost. Představitelé Tatarstánu, kde Kazaň leží, a s jehož představiteli se Toman a podnikatelé měli setkat, uvedli, že delegaci očekávali.

Ministerská cesta skončila předčasně, Rusové neumožnili Tomanově delegaci přelet do Kazaně

Domácí

Toman ve středu strávil deset hodin čekáním na let a nakonec se dozvěděl, že do Kazaně neodletí. Cestu proto předčasně ukončil a vrátil se zpět do ČR. Původně měl být v Rusku do pátku.

Střílení do lidí je svinstvo

Prezident se ve čtvrtek v rozhovoru vyjádřil i k obvinění tří bývalých komunistických funkcionářů někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše (97), bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala (95) a exministra vnitra Vratislava Vajnara (89). Státní zástupce je viní ze zneužití pravomoci kvůli střílení do lidí na československých hranicích.

Zeman řekl, že střílení lidí na hranicích bylo svinstvo. "To, že se stříleli lidé na hranicích, je svinstvo a svinstvo si zaslouží trest," řekl prezident. "U lidí, kterým je přes 90 let, už ten trest ztrácí význam," uvedl.

Policie obvinila Jakeše, Štrougala a Vajnara kvůli střílení na hranicích

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám