Hlavní obsah

Příspěvek na obnovitelné zdroje bude i příští rok 11,7 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů i příští rok bude 11,7 miliardy korun, schválila ve středu vláda. Původně se měl příspěvek snížit na 9,7 miliardy, což ale kritizovali zástupci průmyslu. Nižší příspěvek by navíc ještě více zdražil elektřinu, jejíž cena poroste ale i při jeho zachování.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. V příštím roce to bude podle MPO a Energetického regulačního úřadu (ERÚ) 583 korun. Pokud by se ale státní příspěvek na obnovitelné zdroje snížil, cena za megawatthodinu by přesáhla 600 korun.

Podpora pro zemědělce

Kabinet také odhlasoval národní dotační programy do zemědělství pro příští rok ve výši 600 miliónů korun, uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

Letos na zemědělské národní dotace směřuje 838 miliónů Kč, částka však možná vzroste ještě o dalších více než 300 miliónů. Národní dotační programy představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor.

Nadpoloviční část dotací (340 miliónů korun) má v příštím roce směřovat na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat.

Méně dotačních programů

Vláda podpořila i návrh, který se sníží počet dotačních programů, přes které do Česka proudí peníze z Evropské unie. Do roku 2014 jejich počet klesne na osm ze současných 17.

Návrh předpokládá vznik programů s názvy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání, Doprava, Životní prostředí, Zaměstnanost, Praha-pól růstu ČR, Technická pomoc a Integrovaný regionální operační program. Poslední jmenovaný program má nahradit dosavadní regionální programy.

Reklama

Výběr článků

Načítám