Hlavní obsah

Případ Zemanovy údajné rakoviny policie odložila

Aktualizováno

Policie odložila trestní oznámení pro pomluvu, které prezident Miloš Zeman podal na Svatopluka Bártíka. Ten loni před prezidentskými volbami na Facebooku uvedl, že Zeman má rakovinu a zbývá mu několik měsíců života.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

O odložení trestního oznámení ve čtvrtek informovala Česká televize s odvoláním na brněnského státního zástupce Arneho Nekulu.

„Mohu potvrdit, že bylo vydáno rozhodnutí o odložení věci. Policejní orgán dospěl k závěru, že nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,” citovala ČT Nekulu s tím, že u Bartíkova jednání chyběl úmysl způsobit „škodlivý následek”. Podle Nekuly měla policie k dispozici i znalecký posudek, který měl Bártíkovo tvrzení vyvrátit.

Prezident si podle Nekuly může proti nepravomocnému rozhodnutí podat stížnost. Hrad ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka potvrdil, že se tak skutečně stane.

Bartík, který byl radním městské části Brno-střed, loni v listopadu na svém Facebooku uvedl, že prezident trpí rakovinou v terminálním stadiu a zbývá mu maximálně sedm měsíců života. Zprávu následně smazal. [celá zpráva]

Zeman Bartíka označil za svini. [celá zpráva]

Bartík v reakci na Facebooku uvedl, že věc zatím nebude komentovat, neboť advokátovi rozhodnutí policie dosud nedorazilo.

Hrad reagoval podáním žaloby a rovněž trestního oznámení. V žalobě Zeman požaduje omluvu a odškodné ve výši pět milionů. Projednávání žaloby bylo v červnu na základě žádosti prezidentových právníků přerušeno právě do pravomocného skončení trestního řízení. [celá zpráva]

Prezidentův právník Marek Nespala požadavek tehdy zdůvodnil tím, že civilní spor se může vléci několik let, zatímco trestní řízení je výrazně rychlejší.

Nespala v červnu rovněž zdůraznil, že v civilním soudním sporu není povinností prezidenta dokládat svůj zdravotní stav, důkazní břemeno totiž leží na Bartíkovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám