Hlavní obsah

Případ nákupu respirátorů policie odložila

Protikorupční policie odložila šetření údajně předražených nákupů zdravotnických pomůcek za nouzového stavu ze strany ministerstva zdravotnictví. Právu to sdělil mluvčí Národní centrály organizovaného zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Ministerstvo zdravotnictví tehdy nakupovalo respirátory druhé třídy, které dnes stojí desítky korun, i za 777 korun za kus.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Výroba respirátorů FFP2. Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování v uplynulých dnech vydali usnesení o odložení věci ve věci nákupů osobních ochranných pomůcek a zdravotnických prostředků ministerstvem zdravotnictví v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 v době nouzového stavu,“ uvedl pro Právo Ibehej.

Policisté konstatovali, že stát neutrpěl při pořizování zdravotnických pomůcek žádnou škodu a že s ohledem na ochranu života a zdraví neexistovaly tehdy výhodnější alternativy.

Museli jsme jednat, vysvětluje Hamáček předražené respirátory

Domácí

„Jsem rád, že závěry policejního vyšetřování potvrdily, že nákupy ochranných pomůcek ministerstvem zdravotnictví v době první vlny covidové pandemie byly v pořádku. Tehdy jsme opravdu dělali maximum pro to, abychom pro zdravotníky zajistili ochranné pomůcky a ochránili je před nákazou,“ komentoval staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) závěry policejního šetření.

Vojtěch byl za nákup zdravotnických pomůcek v první vlně pandemie zodpovědný. „Závěry vyšetřování ukazují, že opozice na mě a na ministerstvo útočila neprávem,“ dodal Vojtěch.

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Domácí

Nákup zdravotnických pomůcek kritizovala v březnu zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Stát podle něj podcenil přípravu na pandemii, resorty mezi sebou nespolupracovaly a během začátku nouzového stavu na jaře 2020 nakupovaly zdravotnické pomůcky za výrazně rozdílné ceny.

„V řadě případů akceptovaly resorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus, např. u ministerstva vnitra se cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 korun do 422 Kč za kus. U ministerstva zdravotnictví cena respirátorů FFP2 opakovaně převýšila jednotkové ceny respirátorů FFP3 a cena respirátorů FFP2 dosáhla až na 777 Kč za kus,“ napsal tehdy NKÚ. Ministr Vojtěch se v rozhovoru pro Právo v březnu hájil tím, že předražených respirátorů bylo v celkovém objemu jen velmi málo.

Vojtěch: Respirátorů za 777 korun se koupilo jen devět tisíc, korupce nebyla

Domácí

„Byl to nákup od českého výrobce, který funguje na českém trhu už dvacet let, nebyly to žádné respirátory z Číny, a byl to první den, kdy jsme začali mapovat trh, a první zakázka, kterou jsme vypsali na 50 tisíc respirátorů. Tato firma nám skutečně respirátory nabídla a byla je schopná dodat do druhého dne, nikoliv za čtrnáct dní. Bylo jich jen 9090 kusů,“ řekl na jaře Vojtěch.

„Za celou dobu jsme nakoupili 13 393 426 respirátorů FFP2, kde celková průměrná cena byla 80 korun za kus, takže to bylo 0,075 procenta z celkového množství,“ dodal tehdy ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám